Jachtwerf Victoria / Victoire Jachtbouw

Jachtwerf Victoria was een jachtwerf en bouwer van zeiljachten in Alkmaar. De werf werd opgericht in 1934 en maakte in de jaren 60 naam als een van de eerste Nederlandse fabrikanten van polyester zeilboten. Het eerste jacht van dat type was de Victoire 22.

De werf werd opgericht in 1934, toen jachtbouwer Cor Vader startte met het bouwen van kano's. Daarna werden er houten zeilboten gebouwd, zoals BMs, pampussen en draakjachten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het hout op rantsoen, wat het maken van zeilboten ernstig bemoeilijkte. De werf legde zich in die periode toe op het vernieuwen van de interieurs van binnenvaartschepen, waar door de overheid hout beschikbaar voor werd gesteld. Wat van deze klussen aan hout overbleef, werd door de werf alsnog voor zeilboten gebruikt.

Eind jaren 50 sloeg de werf aan het experimenteren met polyester. In 1958 leidde dit experiment tot een plastic zeil- en roeibootje voor de jeugd, dat voor 500 gulden aan de man gebracht werd. In de jaren 60 werd de bouwer een van de eersten in Nederland die zich toelegde op het bouwen van jachten in vezelversterkt polyester. Het eerste jacht van dat type was de Victoire 22. De meeste ontwerpen waren van de hand van Dick Koopmans. De scheepsbouwer bouwde door de jaren heen een vaste klantenkring op.

Ook in het buitenland vonden de Victoires gretig aftrek, met dealers in Duitsland en Oostenrijk. Zo werden de eerste 20 Victoire-25's verkocht in Duitsland. Zelfs in Brazilië schafte een zeilvereniging enkele Victoire's aan. Die internationale interesse voor de Victoire bestaat nog steeds, ruimt 10% van de leden komt uit het buitenland.

Rond 1987 nam Klaas Vader de zaak van zijn vader over.

In september 2005 werd het faillissement van de jachtwerf uitgesproken. Achterblijvende verkopen zouden daar de oorzaak van zijn geweest.

Victoire Yachts

In 2006 maakte het een doorstart onder de naam Victoire Yachts. De doorstart werd mogelijk gemaakt door Inversteringsmaatschappij Aemstel Ventures en Gilles Botenbouw. Gilles Botenbouw werkte voorafgaand aan het faillissement al samen met Jachtwerf Victoire door de afbouw voor haar rekening te nemen. 

Volgens de folders werden de volgende modellen aangeboden V33, V35, V37, V42, V42 Classic, V42 Decksaloon, V45Centreboard (een langkieler met midzwaard) en de V51. Van de V33 en de V45CB zijn voor zover geen schepen verkocht of gebouwd.

Victoire Yachts was geen lang leven beschoren, in juni 2008 werd het faillissement uitgesproken.

ShipRepublic

Shiprepublic uit Monnickendam nam begin 2009 het stokje over met als belangrijkste doel luxueuze zeiljachten van het type Victoire 37 en V42RE te laten bouwen en verkopen. Shiprepublic hield begin 2017 op te bestaan vanwege gebrek aan bekende baten.