Bouw periode: |
1968 - 1976 |
Aantal gebouwd: |
170 |
Lengte: |
7,75 meter |
Breedte: |
2,55 meter |
Diepgang: |
1.15 m (opt 1.45 m of met kielmidzwaard 0.90m) |
Ontwerper: |
Dick Koopmans sr. |
De V-26 is een verbeterde, vergrote versie van de V-25.
----------------------------------------------------------
Kennisbank
----------------------------------------------------------
Skeg
Vraag:
Ik heb een Victoire 26 uit 1973, de 'Lepelaar'
De de boot heb ik vorig jaar gekocht met een opia gota benzine motor en ben nu bezig om er een nieuwe Vetus diesel in te zetten.
De boot is in erg goede staat, geen doorgezakte mastvoet e.d..
Er is wel een ding, mijn skeg zit een beetje los. Ik heb geprobeerd de bouten aan te draaien, maar dit heeft niet erg veel effect.
Weet iemand misschien hoe dit precies zit, want ik heb de bouten er nu af, maar ik krijg de skeg niet zo maar los.
Voordat ik de boel misschien forceer wil ik graag weten hoe deze constructie precies zit en of er hout is gebruikt en zo.
Antwoord:
De skeg van een Victoire 26 is met een bout aan de romp bevestigd. Voor de afdichting met de romp is kit gebruikt. Bij veel oudere Victoires zit er speling in de skeg. Op onze Victoire 26 heb ik dit verholpen door de kit te verwijderen en de ontstane ruimte te vullen met een epoxy fillet. Indien je deze fillet netjes legt, en indien nodig na uitharding nog wat opschuurt, kun je de romp-skeg verbinding vervolgens verstevigen door bijvoorbeeld enkele glasmatjes met epoxy aan te brengen. Ik heb dit gedaan op plus minus 15 cm op de skeg tot en met plus minus 15 cm op de romp. Het resultaat is een uitstekend verstevigde skeg zonder speling.
------------------------------------------------------------------
Doorgezakte mastvoet V 26
vraag:
Op mijn Victoire 26 is de mastvoet ongeveer 0,8 cm doorgezakt. Ik twijfel tussen 2 alternatieven: 1) 8 mm RVS plaat op het dak + 18 mm multiplex tegen het binnendak. Dit alternatief is eenvoudig zelf te realiseren maar is het afdoende? en 2) Een krachtenafvoer naar de schotten via een stalen frame of via het vervangen van de binnenwand door polyesterplaten. Gezien alles wat er in de WC en de hangkast zit, is dit alternatief moeilijker zelf te realiseren en meer werk. Heeft u ervaring of ideeën?
antwoord:
We hebben het als volgt opgelost: Binnen hebben we een frame gemaakt van stalen profielen dat als een soort poort tegen de wanden van de Toilet en kast onzichtbaar was geschroefd. Er liep dus een diagonaal profiel onder de mastvoet door. Van buiten hebben we het rechthoekige vlak open geslepen, leeg gehaald en vervolgens gevuld met epoxie en watervast verlijmd hechthout. Het gat weer keurig dicht gelamineerd en de mastvoet er terug op. Super stevig en de zeilprestaties waren het seizoen er op duidelijk beter!
antwoord 2:
Het doorzakken lijkt mij, gelet op mijn eigen ervaringen, niet ongevaarlijk.
Volgens mij zijn er 2 opties.
1) Mastvoet van binnenuit met paal, rustend op kielvlak, te stutten.
2) Een nieuwe mast bestellen; deze is veel lichter en drukt dus minder op het dak. Ik heb een offerte van Masten & zo voor mijn V26. Kosten kaal: ongeveer 1.200 euro. Daar komt nog wel het een en ander bij.
antwoord 3:
Ook wij hebben op onze V26 de Second Blue last van het doorgezakte dek onder de mastvoet. De reden is duidelijk: daar waar de mastvoet op het dek rust is geen ondersteuning. De schotten zitten op ca 20cm. Mijns inzien zijn er verschillende opties:
1. Er niets aan doen, onder normale belasting zal de doorbuiging niet verergeren mits je niet steeds weer spanning op het staand wand zet
2. Een constructie onderdeks, die op beide hoofdschotten rust en zo de kracht verdeeld. Het nadeel is dat er dan aan het interieur gezaagd moet worden en dat je gegarandeerd je hoofd gaat stoten!
3. Een constructie op het dek, waarbij ik gekozen heb voor een dikke RVS plaat (ca. 10 mm dik) te grootte van de verhoging waarop de mastvoet staat afm. ca. 30 bij 50 cm. Helaas blijft het dek doorzakken en ben ik voornemens de plaat te verstevigen met een hoekprofiel.
Ik denk dat er meer mensen met het probleem rondlopen en die hebben waarschijnlijk andere en betere oplossingen gevonden.
-------------------------------------------------