De scheg eraf? 05-02-2020 14:26:49

Beste leden,
Wie heeft ervaring met het verwijderen en opnieuw plaatsen van de scheg?
Een van onze 933 eigenaren is dat van plan en vroeg me of er ooit artikelen in het clubblad over geschreven zijn, en of er eigenaren zijn die dit hebben gedaan, of laten doen. Ik heb alle clubbladen nog niet doorgevlooid, en we hebben geen trefwoorden register van de clubbladen. Bij de 1122 staat een pdf bestand met al het rvs werk, en dus ook een tekening van de rvs wapening die in de scheg zit. Ongetwijfeld is die vergelijkbaar met de scheg van de 822, 933, 34 en 1044.
Dus als je ervaring hebt, of iemand weet die dat heeft, stuur mij een mail of meld het hier.

Groet, Aike van der Hoeff (archiefbeheerder)

Re: De scheg eraf? 05-02-2020 15:38:25

Hi Aike, 
ik dacht een artikel gelezen te hebben over de scheg bij een V-34.
Zal mijn archiefje ook eens nalezen.

Grtn
Patrick

Re: De scheg eraf? 05-02-2020 16:55:30

Ahoi, Peter Kuppers van de V 34 Recover wellicht? Zie kennisbank invullen zoekterm "scheg".
Nb. ik ben zelf ook wel benieuwd of de scheg eenvoudig te verwijderen is? Is die naast gebruik bouten ook verlijmd?

Groet, Wouter,  ook met een 933

Re: De scheg eraf? 05-02-2020 20:12:58

De scheg is wel in de kennisbank van de 26 aan de orde geweest

Groet,jürgen

Re: De scheg eraf? 06-02-2020 11:47:35

Ahoi Wouter,

Ik had wel wat scheg problemen. Er waren wat scheurtjes op de aanhechting op de romp en de scheg was vochtig aan de binnenkant.
De scheurtjes heb ik uitgeslepen en de aanhechting aan de romp kaal geschuurd en goed verstevigd met extra vezel matten en epoxy. Het ziet er na vele jaren nog prima uit en is denk ik sterker dan nieuw.

Onderin de scheg heb ik een gaatje geboord en draad getapt daar draai ik een bout (ongeveer 10 mm) in, afgekit.

Als de boot op de kant staat draai ik die bout er altijd uit. Vroeger liep daar wat water uit nu niet meer. 

Mijn roer is spelingsvrij en draait prima, de scheg is ook behoorlijk stijf en lijkt mij sterk genoeg.

Totaal vervangen is natuurlijk een optie maar lijkt mij erg kostbaar en ik vraag mij af hoeveel beter het daarvan wordt, maar ik weet niet hoe jouw scheg er nu uitziet.

Vriendelijke groet,

Peter V34 Recover
 

Re: De scheg eraf? 06-02-2020 15:08:07

Hoi Aike

ik heb bij onze vorige boot de skeg verwijderd. ( V 34)
daarna het binnen werk vernieuwd, is een hoop werk.
ik heb er geen foto' s van.

met groet Albert Daams V 1200 Capybara

Re: De scheg eraf? 09-02-2020 23:14:49

Ha Aike,
Ik heb ooit weleens de skeg van m'n Victoire 26 er af gehaald omdat de roerkoning aan de onderzijde in een ring op de skeg draaide en de ring aan de onderzijde flink doorgesleten was. Na een telefoongesprek met een oud medewerker van de werf heb kwam ik er achter dat deze een zelfde doosconstructie heeft als de kiel. Aan de binnezijde heb ik ik toen de bouten opgespoord, uitgehakt, en ook buiten de laminering met de romp losgehakt om de skeg er af te halen zodat het roer los kon. Daarna weer omgekeerd gemonteerd.

Groet Paul V1044 Argo