Lazy Jack 30-01-2020 21:42:06

Zijn er ergens maten te vinden van een lazy Jack systeem voor de V-34?
Ik heb wel op 3 plekken oogjes onderaan de giek zitten maar niks op de mast.
 

Re: Lazy Jack 31-01-2020 16:39:24

Hallo Bert, op onze 34 hebben wij ongeveer een meter boven de zalingen stuurboord en bakboord schildpadblokken op de mast zitten. We hebben eerst geexperimenteerd met blokjes onder de zalingen maat dat werkte niet goed.
Groet,
Frank Bruijn
Marsouin
 

Re: Lazy Jack 06-02-2020 21:31:44

Bij ons heb ik kleine blokjes aan de onderkant van de bovenste zalingen gemonteerd. Werkt goed, ze zitten niet strak tegen de mast aan. Heb je voor jezelf niet zo veel aan, omdat jij één stel zalingen hebt. Dat schilpadblok idee lijkt me wel wat.
Groeten, Aike (V1044 'van zijl')

Re: Lazy Jack 09-02-2020 14:01:15

Volgens mij zie ik 2 gaatjes aan de zijkant van de mast zo'n 2 á 3 meter boven de zalingen. Misschien dat hier vroeger een blokje heeft gezeten. Aan de andere kant van de mast zie ik ze echter niet. Ik had eerder al van iemand met een andere boot de tip gekregen om de blokjes aan zalingen te monteren waarbij ze dan gelijk wat vrij van de mast zitten. Dit leek me wel wat laag en naar wat ik van Frank hoor is dat inderdaad te laag. Zijn er nergens richtlijnen voor de afmetingen van een lazy Jack?
Groet Bart (V34, Anteia)

Re: Lazy Jack 13-02-2020 10:29:23

Bart, die richtlijnen zijn er niet, nog nooit gezien tenminste. Wie weet heeft een zeilmaker ze.
Het bovenste deel van het grootzeil, op het moment dat je de boel laat zakken, wappert niet zo erg, dus dat heeft niet veel beperking nodig. daarom kan het bovenste bevestigingspunt wel op 3/4 van de masthoogte zitten. Maar de onderkant/achterkant van het zeil heeft geleiding nodig. Dus de lazyjacks moeten wel tot min of meer de achterkant van de giek komen.
Overigens halen wij de lazyjacks weg als we hijsen. Op dat moment zijn ze onhandig, omdat je, als ze staan, heel precies met de kop in de wind moet liggen om te kunnen hijsen.
Groeten, Aike