Constructie dek Victoire 1122 07-09-2019 19:08:24

Dag,
Ik heb dit seizoen een Victoire 1122 gekocht. Nu ga ik wat klussen en vraag ik me af wat de constructie van het dek is. Klopt het dat het dek een sandwich is met een schuimkern? Mijn Victoire is van bouwjaar 1996.
De boot lekt ergens hemelwater. Ik heb het lek nog niet kunnen vinden. Iemand ervaring hiermee en goede tips? Ik houd me aanbevolen.
Ruud

Re: Constructie dek Victoire 1122 08-09-2019 20:38:31

Hallo Ruud,
De dekken van de Victoires hebben hechthout op de plaatsen waar er kracht op komt. Mastvoet vanzelfsprekend, puttings, genuarails, kikkers, lieren, bevestigingsplek van de scharnieren van de luiken. Van al deze plekken weet ik het bij de 1044 van voor 1995 min of meer zeker. Ik ben bij onze 1044 (1988) tot nu toe maar op één plek schuim tegengekomen: vlak achter het luik van de kettingbak, bij het plaatsen van een ankerlier. Dat zegt nog niets over andere plaatsen, dus die kunnen er zijn. En om precies te zijn, ik heb zelf geen ervaring met een 1122.
Lekkage oplossen is altijd lastig. Elk doorgaand gat kan de oorzaak zijn, en er zitten er al gauw een stuk of 100 in het dek en de opbouw. Kit vernieuwen is vaak een groot deel van de oplossing. Daar hoort het aan de bovenkant verzinken van de gaten ook bij. Dat lijkt een beetje tegenstrijdig, maar in het verzonken deel verzamelt zich kit, en dat is zeer effectief.
De laatste klus die veel oplevert, maar ook zeer arbeidsintensief is, is het tussendeks verwijden van de gaten, ze volgieten met verdikte epoxy en daarna opnieuw boren. Daarna kan er nooit meer lekwater naar opzij weglopen, en dus treedt er geen rot van het hechthout meer op. Op de foto van de schroef is te zien dat dat gedaan is, en ook het verzinken van het gat aan de bovenkant is in die foto te zien.
Groet, Aike van der Hoeff (archiefbeheerder)

V1044-1988-dek-achter-ankerbak-maten
doorgaand-gat-verzinken

Re: Constructie dek Victoire 1122 10-09-2019 15:31:45

Aike,
Dank. Mooie oplossing, wel erg veel werk inderdaad. Jammer dat de werf dat niet meteen heeft meegenomen. Ik ga toch eerst nog maar even door met het opsporen van het lek. Als dat niet lukt wordt het deze rigoreuze oplossing.

Re: Constructie dek Victoire 1122 11-09-2019 21:41:11

Hallo Ruud,

Je kunt met alleen het vernieuwen van de kit natuurlijk best uit de voeten. De lekkage wordt ermee opgelost, vooropgesteld dat je vindt waar het lek zit. Bij ons was alles toch al van het dek af, vanwege renovatie van het teak. Toen heb ik maar meteen doorgepakt, maar het is heel veel werk.
Overigens hoorde ik via via van een ex Victoire-werknemer dat er, overal waar geen hout zit, schuim gebruikt is.

Groeten, Aike

Re: Constructie dek Victoire 1122 16-09-2019 10:58:22

Dag Ruud,
Je hebt al heel veel waardevolle, maar ook bewerkelijke tips gekregen. Ik heb zelf goede ervaring met het vervangen van de rubbers in de luiken. Het regenwater kan z'n weg vinden langs de rubbers en tussendeks verdwijnen zoder dat je dat ziet. In mijn geval heb ik de lekkage eenvoudig opgelost door die rubbers te vervangen.
Succes, Boris

Re: Constructie dek Victoire 1122 17-09-2019 17:41:06

Dank. Bedoel je de luiken die op het dek liggen? Zitten daar rubbers onder/tussen het dek en het aluminium frame? Dan zou dat wel iets kunnen zijn wat bij mij lekkage veroorzaakt.

Re: Constructie dek Victoire 1122 16-11-2019 14:33:50

Lekkage gevonden en opgelost. Ik denk nu te weten dat bij alle dekdoorvoeren heel dik hechthout/ watervast triplex is gebruikt. Op Andere plaatsen ben ik alleen schuim tegen gekomen.

ik had 2 lekkages. Een bij een nieuw geplaatst keerblok en een via de gashendel. Die laatste was zeer moeilijk te vinden omdat het water via de bedieningskabels stroomt en nergens een spoor achter laat. Wellicht een nuttige tip voor anderen want het zoeken naar een lekkage kan best frustrerend zijn.