Watertanks BB en SB verbinding 14-08-2019 12:22:29

De BB en SB watertanks van onze 1044 (1988) zijn onderling verbonden door een slang (binnendiameter 25 mm). Deze slang heb ik kort geleden vervangen.
Het viel me op dat de slang die de tanks met elkaar verbindt vanaf de SB tank eerst een stukje vlak loopt, dan een bocht omhoog-omlaag heeft (gaat door een wand), dan weer vlak als hij onder de vloer van SB naar BB loopt, dan weer een bocht omhoog-omlaag (weer door een wand) en dan weer vlak naar de BB tank. Zoals te zien is in bijgaande tekening.
Als ik de - lege - watertanks vul, loopt het water eerst in de SB tank, want daar zit de vulslang. Pas als het in die tank een bepaalde hoogte bereikt heeft loopt het water door naar de BB tank. En op de BB tank zijn de tappunten voor de keuken en het toilet aangesloten. Als je dus water gebruikt haal je dat uit de BB tank.
Iedereen die dezelfde soort tanks heeft zal ook wel dat andere verschijnsel herkennen: maak je helling naar één kant, dan loopt het water naar die tank; ga je overstag dan loopt het water weer naar de andere kant. En als het niveau onder de bocht van de verbindingslang komt stopt dat heen en weer stromen. Latere 1044's hebben een kraan in het midden van de verbindingslang zitten (die heb ik er nu ook in gezet). Het heen en weer verschijnsel verandert niets aan de vraag die mezelf stel.

Is het bewust zo gedaan - verticale bochten in de verbindingslang - of is het een slordige montage, omdat het gemakkelijker is de gaten in de wanden wat hoger aan te brengen, omdat je er zo, als je het aanlegt, beter bij kunt?

groeten, Aike van der Hoeff

V1044-watertanks-achteraanzicht

Re: Watertanks BB en SB verbinding 18-08-2019 20:33:46

Dag Aike,

Persoonlijk denk ik dat het gedaan is ivm de eenvoudig montage ervan, kan me geen ander voordeel voor de geest halen.

Met vriendelijke groet,

Rinze Smit / Rolin V37