AIS 11-05-2019 09:33:18

Beste leden,

Ik heb sinds kort een nieuwe boot en heb mijn VictoireClub lidmaatschap opgezegd. Toch kan ik nog inloggen en maak van de gelegenheid misbruik om jullie kundig advies te vragen.

Op de nieuwe boot zit een boordcomputer met daarop via een RS232 poort aangesloten AIS ontvanger. Ik ben dit allemaal aan het moderniseren middels een Raymarine es75 en NMEA2000 netwerk. 

Mijn vraag is: kan ik de bestaande AIS ontvanger met de RS232 poort op het NMEA2000 netwerk krijgen, of ben ik genoodzaakt een nieuwe  AIS ontvanger te kopen?

Vriendelijke groet, Jos den Ouden (Breehorn 37 - Dr Cijfer, voorheen V933 - Pluizer).

Re: AIS 11-05-2019 12:43:41

Hallo Jos,
Prachtig, zo'n Breehorn 37.
Voor het beantwoorden van je vraag zijn volgens mij wat meer gegevens nodig.
De boordcomputer ontvangt de gegevens van de AIS ontvanger/transponder. Dus de gegevens komen daar terecht. Dan is het dus van belang te weten wat voor signaal de boordcomputer vervolgens kan uitsturen naar andere apparaten. Is dat NMEA 2000? Of NMEA 0183? Die boordcomputer is geen multiplexer neem ik aan, want zo'n ding kan bijna altijd NMEA 0183 uitsturen, en de modernere ook NMEA 2000.
De Raymarine eS75 (wij hebben hem ook) kan NMEA 183 ontvangen, en ook NMEA2000. Dus als je een 'uitstuurapparaat' hebt dat dit soort gegevens kan leveren is het opgelost.
By the way: op het Zeilersforum zit een leverancier van allerlei nautisch-elektronische producten (deskundig én eigenwijs) die betoogt dat je NMEA 2000 nog niet moet gebruiken. Het is nog niet stabiel genoeg en te veel aan updates onderhevig, vindt hij.
Ik heb bij ons toch maar NMEA 0183 via bedrading gebruikt om de gegevens van de AIS transponder (d.w.z. eigen positie én gegevens van andere schepen) naar de plotter te brengen. Dat werkt al een jaar of 3 probleemloos.
Groet, Aike van der Hoeff (V1044 'van zijl')

Re: AIS 11-05-2019 20:45:50

Beste Aike,

Die boordcomputer haal ik eruit, en ik wil de bestaande AIS ontvanger op de es75 aansluiten, via NMEA2000 of een SeatalkNG netwerk. Alleen, de AIS ontvanger heeft een RS232 poort, en geen NMEA poort. Misschien een beetje naïef, maar ik ben op zoek naar een soort RS232 - NMEA ‘verloopstekkertje’ om toch mijn AIS rechtstreeks op mijn es75 te krijgen, maar ik denk dat dat zo niet werkt?

Vriendelijke groet, Jos den Ouden

Re: AIS 12-05-2019 08:47:50

Hallo Jos,
Als de boordcomputer eruit gaat en je houdt de AIS ontvanger die je nu hebt heb je een multiplexer nodig. Dat is een apparaat dat elk soort signaal (ook RS232) kan ontvangen elk soort signaal kan uitsturen, en elk soort koppeling of stekker aankan. Shipmodul in Assen is een wereldwijd bekende leverancier met goede service, maar er zijn er meer in Nederland. Wij hebben er zelf niet een, omdat ik maar één signaal naar de plotter hoefde te brengen (AIS transponder signaal -> plotter) en het aan beide kanten klopte (transponder biedt een signaal dat de plotter snapt). Als ik meer instrumenten met elkaar zou willen koppelen, dan moet er een multiplexer komen.
Nu is het wel zo dat je, voor zover ik het snap, geen multiplexer nodig hebt als alle instrumenten overweg kunnen met NMEA 2000 (bij ons is dat niet het geval). Dat is het grote voordeel van NMEA 2000. Maar dan moet ook elk instrument dat soort signaal aankunnen.
Groet, Aike

Re: AIS 12-05-2019 21:51:04

Beste Aike,

Dank voor de uitgebreide info. Verhelderend. Ik begrijp het nu.

Zo’n multiplexer is flink aan de prijs, dus ga ik maar voor een nieuwe AIS met NMEA2000 of SeatalkNG. Dan heb ik ook geen compatibiliteitsproblemen.

Vriendelijke groet, Jos den Ouden.