Navigatie op ipad met inavx 07-05-2019 19:21:07

Tot op vandaag gebruik ik geen kaartplotter maar een Apple ipad met iNavx. De ipad is redelijk oud en nog met een ios versie 9 systeem.
Nu kan ik mijn kaarten niet meer updaten omdat ze niet meer beschikbaar zijn voor ios versie 9, moet minimaal 10 zijn.

Ik zou een nieuwere ipad kunnen kopen of toch ook overgaan op een kaartplotter.

Heeft iemand goede ervaringen met een bepaald type plotter of tips voor inavx en ipad?

Vriendeljke groet,

Peter Küppers, Recover V34

Re: Navigatie op ipad met inavx 08-05-2019 15:30:49

Wij hebben een Raymarine eS75 plotter (relatief klein scherm), touchscreen én knopbediening, en de AIS gegevens gaan er via bedrading naartoe. Bevindt zich onder de buiskap. Behoorlijk duur ding, maar dat geldt ook voor de concurrenten zoals B&G.
Onder alle omstandigheden helder, zoomt gemakkelijk met de vingers of met de knop.
We gebruiken Navionics kaarten, ook duur.
Ik heb aardig wat ervaring met varen (mee met anderen) met een laptop die binnen staat, met een of meer tablets die buiten los liggen of in een houder zitten.
De tablets en de laptops werken over het algemeen goed, de kaarten zijn een stuk goedkoper dan de plotterkaarten (van dezelfde leveranciers ...) en je hebt voor minder geld een groter scherm. Allemaal voordelen dus.
Nadelen zijn er ook. De tablet en de laptop moeten regelmatig aan de stroom. De laptop of de tablet moet wel de AIS gegevens van de AIS ontvanger/transponder draadloos kunnen ontvangen, anders heb je er in de huidige tijd niets aan. Dat draadloos ontvangen werkt lang niet altijd goed, soms doordat de transponder die de gegevens uitzendt maar één ontvanger toestaat (en je hebt een tablet én een laptop), soms doordat er een andere standaard gebruikt wordt. Met name de tablet is kwetsbaar omdat hij meestal los ergens ligt. De leesbaarheid van tablets is gemiddeld genomen matig.

De belangrijkste redenen dat ik toch voor een plotter, én AIS toevoer naar de plotter via bedrading, gekozen heb zijn:
- goed af te lezen onder alle omstandigheden
- altijd buiten beschikbaar (laptop niet)
- stabiel, staat vast, ook als de boot alle kanten op rolt of stampt
- hangt altijd aan de stroom
- geen gepruts met wifi verbindingen
Maar het is zeker niet de goedkoopste oplossing.
Groet, Aike van der Hoeff (V1044 'van zijl')

Re: Navigatie op ipad met inavx 09-05-2019 12:19:17

https://www.svb.de/de/raymarine-multifunktionsdisplay-es78.html

Verschil Raymarine 75 versus 78

Volgens mij alleen dat de 78 met chirp Down vision sonar is voorzien (en daarom wellicht goedkoper ??)
https://www.ensslin.com/artikelvorlagen/raymarine/es-serie/raymarine-es-serie-modellvergleich/?gclid=EAIaIQobChMIpejjyaeO4gIVCOh3Ch3OcQskEAAYASAAEgJfz_D_BwE

En over de duurdere nieuwere 75 schrijft de fabrikant:
Gegenüber den Vorgängermodellen der e-Serie besitzen die Geräte deutlich schnellere Prozessoren und hellere Multitouch-Displays. Zudem wurden das Tastenfeld und der multifunktionale Drehregler neu gestaltet.
Maar of dat ook zo is ?????? mag Joost weten

Voor mij ook een dolhof

Hoop dat jij er (wel) uitkomt)
 iig suc6 ermee

Groet,jürgen

Re: Navigatie op ipad met inavx 22-05-2019 16:50:00

Aike, Jürgen,

Hartelijk dank voor jullie uitgebreide advies!
Ik heb uiteidelijk toch maar weer gekozen voor de ipad optie en een nieuwe ipad aangeschaft met nieuwere software versie zodat de inavx kaarten weer werken.
Ik ben het zeker eens eens met de punten die Aike noemt maar had al een wireless wifi AIS connectie op mijn Victoire en een laadpunt voor de ipad bij de kaarten tafel.
Punt is ook dat mijn vrouw ook een ipad heeft en je kan de kaarten en inavx dan op beide ipads laden. Toch een goed gevoel dat je altijd back-up hebt mocht een ipad het begeven. Leesbaarheid van inavx op de ipad vind ik goed.
Wel zoals Aike opmerkt oppassen met het niet laten rondslingeren van de ipad ivm beschadigingen. Ik laat de ipad dus meestal op de kaarten tafel. Dat is dus wel een groot nadeel dat je niet vanuit stuurpositie de kaart leest maar naar de kaartentafel moet. Toch nog een beetje Old School Navigatie c-:!

Groet, Peter,  Victoire 34 Recover

Re: Navigatie op ipad met inavx 22-05-2019 22:42:24

Hallo Peter,
Ik kan het me goed voorstellen, zeker als je al 2 systemen hebt.
Nog een klein puntje: ik heb gemeten hoeveel stroom onze transponder, splitter en plotter samen verbruiken (dat wist ik nog niet). Het is 0,85 ampère, oftewel 10,2 watt. De plotter alleen verbruikt 6 watt. Ik vermoed dat een tablet meer verbruikt, maar dat weet ik niet zeker. Is ook wat lastiger te meten, want je laadt hem op en werkt er dan - soms - een tijd mee zonder dat hij aan de lader hangt. Je zou dat dan moeten uitdrukken in Ah, áls het stroomverbruik een argument is. Bij mij was het dat niet.

Groeten, Aike

Re: Navigatie op ipad met inavx 23-05-2019 17:32:36

Ha Aike,

Een ipad laden trekt inderdaad aardig wat stroom als je hem compleet op moet laden en WIFI aanstaat. Ik weet ook niet hoeveel precies.
Geen probleem voor dagtochten maar op langere oversteek wel een punt.

Vriendelijke groet,

Peter