Lagers roerkoning vervangen? 06-05-2019 13:27:03

Beste lezer,
Op ruime en voor de windse koersen maakt het roer zo nu en dan een 'tok' geluid bij grote stuurcorrecties. Dit is meestal vanaf 20kn true en als er ook vrij veel zeegang is. Varend op de automaat hoor je dat getok niet.
De borgpen aan de bovenkant van de roerkoning (zichtbaar als je de bakskist opent) is al een paar keer gebroken, maar ik kan de oorzaak niet achterhalen.
Op de kant voel je geen speling in het roer.
De boot is uit 1991 en er zitten ongeveer 35k nm op het log.
Mijn vraag; Kunnen dit tokkende geluid en de gebroken borgpen te maken hebben met versleten roerlagers?
Zo ja: Heeft één van u ervaring met het vervangen van de lagers?
Ik ben erg benieuwd naar uw reacties.
Hartelijke groet, Boris Gorkovoi
Xenia (Scheveningen) 

Re: Lagers roerkoning vervangen? 14-05-2019 19:03:47

Hallo, na 35000 mijl kan je er haast wel vanuit gaan dat de lagers versleten zijn.
Om deze te vervangen moet zowieso het schip op de kant. Om het roer eruit te kunnen halen moet de boot behoorlijk hoog opgebokt worden of je moet het roer eruit halen als de boot nog in de kraan hangt. De stuurstang moet losgenomen worden en de borgringen in de achterste bakskist ook . Vervolgens moet het rvs beslag los wat onderaan de skeg zit. Daarna kan het roer er uit. Vervolgens de lagers er uit halen en nieuwe (laten) maken van Pom. En dan in omgekeerde volgorde weer monteren. Vergis je niet in het gewicht. Het is behoorlijk zwaar !
Gr. Jaap Tromp 
​​​​​

Re: Lagers roerkoning vervangen? 16-05-2019 09:06:33

Beste Jaap,
Dank voor je uitvoerige toelichting en heldere instructie. Een klusje dus :). Nog 1 praktisch puntje:
Wat is behoorlijk hoog? De boot steekt 2.10 en staat dus ook vrij hoog op de bok. Is dat naar jouw inschatting voldoende?
Hartelijk dank zover!
Groet, Boris 

 

Re: Lagers roerkoning vervangen? 19-05-2019 19:39:00

Hallo Boris, Als de boot op een bok staat, staat hij zowiso hoger. Je hebt namelijk de hoogte van het profiel waarvan de bok is opgebouwd en de hoogte van het stophout wat tussen de bok en de kiel zit er ook nog bij . Ik denk dat het dan wel lukt met de hoogte. Mocht het alsnog niet lukken,  dan kan je de boot nog optillen met de botenwagen en dan deze iets voorover kantelen. Succes gewenst !
Gr. Jaap Tromp