Plaatsing en locatie Wierpotfilter 21-12-2018 16:46:17

Goedendag,
Deze winter moet het voornemen tot uitvoering komen om een wierpotfilter te plaatsen. De keuze is gevallen op de Vetus 330.
Vraag is: zijn er 1122 eigenaren welke deze excercitie al achter de rug hebben en zo ja, is de filter achter of voor de motor(MD2040B) geplaatst?
De locatie achter de motor heeft mijn sterke voorkeur. Echter de voorgeschreven hoogte van minimaal 15 cm boven de waterlijn brengt mij aan het twijfelen over deze locatie. Vóór de motor geeft +/- 10 cm extra hoogte speling.
Wat zijn de ervaringen van schippers met plaatsing achter de motor. Wat is daarbij het nivo van het water in de filter?
Ook schippers met een aangetroffen bestaande situatie nodig ik graag uit hun ervaringen te delen.
Ik zie jullie reactie met belangstelling tegemoet.
Teun Bakker/Schokkerhaven
tel:0625296375
 

Re: Plaatsing en locatie Wierpotfilter 22-12-2018 16:21:42

Beste Teun,

Voor de werking van het wierfilter maakt de hoogte niets uit. Ik zou gaan voor een situatie dat de wierpot (ruim) boven de waterlijn staat; veilig voor als je vergeten bent de afsluiter dicht te draaien als je van boord bent, en bij het schoonmaken staat het water diep in de wierpot zodat je geen water morst bij het openmaken.

Bij mijn V933 is de wierpot achter de motor geplaatst omdat het in hoogte niets uitmaakt (als er al ruimte is voor de motor). De wierpot zit net boven de waterlijn, maar naar mijn smaak niet genoeg om veiligheid te bieden als het deksel doorlaat (voor wat voor reden dan ook), en bij schoonmaken staat de pot onhandig tot de rand toe vol. Als in jouw geval de extra 10 cm hoogte bij plaatsing voor de motor het verschil maakt tussen net boven of ruim boven de waterlijn zou ik voor plaatsing voor de motor gaan.

Vriendelijke groet, Jos den Ouden (V933, Pluizer).

Re: Plaatsing en locatie Wierpotfilter 22-12-2018 19:31:20

 Beste  Teun,

Op mijn schip (1044) is de wierpot ook achter de motor geplaatst, een paar centimeter boven de waterlijn net als bij het schip van Jos.  Ben het  volledig eens met wat hij schrijft. Om de wierpot schoon te maken moet ik de koelwaterkraan bij de saildrive dicht doen.

Heb de rubber afsluitring en het schroefdraad van de wierpot ingesmeerd met vaseline. En heb een " doorblaasslang" klaar liggen mocht b.v. in een sluis de koelwater inlaat van de saildrive verstopt raken door  een plasticzak.

Groet Allardt  V1044 Compass-rose.
 

Re: Plaatsing en locatie Wierpotfilter 31-12-2018 16:55:35

best Teun,

Op onze V1122 is het wierfilter af-werf geplaatst aan stuurboord, ter hoogte van bovenkant motor.  Dus aan de binnenkant van het schot sanitair-motorrruimte.  Als ik afsluiter op saildrive opendraai en deksel verwijder, dan blijft water ongeveer halverwege wierpot staan. Op zich prima: na werkzaamheden draai ik afsluiter dicht en vul ik filterhuis tot de rand met water. Daarna deksel erop. Dan weinig tot geen lucht in systeem. Deksel niet al te vast draaien trouwens. Al paar keer probleem gehad om vacuum getrokken vetus deksel lost te krijgen. Een speciale plastic sleutel, overal te koop, helpt wel enorm.  

mvg
Ron Brouwer
Capilano 2

Re: Plaatsing en locatie Wierpotfilter 03-01-2019 23:04:39

Dag Teun, 

Ook bij onze V37 is het wierfilter aan de voorzijde van de motor geplaatst, voordeel makkelijk te controleren en evt schoon te maken. We hebben een brons type gemonteerd vinden die meer solide dan de kunstof type's. 

Met vriendelijke groet, 

Rinze Smit / V37 Rolin 

CBNS0133