Lekkage babystag 07-12-2018 12:23:39

Onze 1044 (de Vagebond, bouwnr 6 uit 1988) vertoont lekkage bij de babystag. Het is niet duidelijk hoe je het dekoog, en de met de kiel verbonden stang kunt demonteren. Benedendeks is slechts 1 moer zichtbaar. Ook is niet duidelijk zichtbaar hoe de stang aan de kiel vast zit, en of dit eenvoudig te demonteren is. Graag ontvang ik advies van een 1044 bezitter, die hier ervaring mee heeft.
Geert Huisman 06-53326781
Frank Jibben

Re: Lekkage babystag 21-12-2018 15:57:24

Hi, Geert en Frank,
Komt de lekkage wel van het dek ter hoogte van de babystag?? Of vindt het water van elders daar toevalling zijn door/uitgang??
Als rondom de babystag en luik, een teakplaat of latten zijn geschroefd, is dat ook een optie.
Wat zeker een optie in mijn situatie is geweest (V1044/1993) is de ronding van waarop de luiken zijn geschroefd. Luiken compleet verwijderd en tot grote verrassing waren onder het luikframe grote gaten in het polyester zichtbaar. Deze met aanzienlijke hoeveelheid polyesterplamuur moeten opvullen. Verassenderwijs werden deze gaten ook zichtbaar onder de andere luiken. Ra. ra.
Los van deze gaten! is een speldeprik al voldoende om je overlast te bezorgen.
Succes!
Teun Bakker/Schokkerhaven

Re: Lekkage babystag 24-12-2018 14:15:40

Wij hebben bij onze 1044 (1988) hetzelfde probleem. Ik heb intussen alles wat op het dek zit eraf gehad en opnieuw gemonteerd. Onder de scharnierkant van de luiken hout verwijderd en opgevuld. Ook onder de mastvoet. Het lekt alleen af en toe nog een beetje daar waar de stang van de babystag putting door het dek komt. Ik heb echter nog niet ontdekt hoe die putting gedemonteerd kan worden. Op het Zeilersforum kreeg ik het advies om onderin, waar de stang aan de kielbalk vast zit, een inspectieluikje te maken zodat je erbij kunt. Dat zal het wel worden denk ik.
Groeten, Aike van der Hoeff