Gelcoat 1270 06-12-2018 18:22:52

Goedendag,

Onze romp moet opnieuw gespoten ; eigenlijk willen nu van donkerblauw naar wit. Echter is dit schip destijds met donkerblauwe rompkleur door Victoire geleverd. Weet iemand of Victoire de nieuwe schepen destijds al in de gelcoat kleurde of kwamen ze wit uit de mal en werden dan gespoten?
Het lijkt mij sterk dat dit het geval is (dus op kleur spuiten ipv gelcoat op kleur) maar we hebben natuurlijk door de jaren heen wat krasjes opgelopen , en of het nu normale krasjes zijn of wat diepere , het kleurt altijd wit.

Met vr gr
Martijn .

Re: Gelcoat 1270 17-12-2018 08:13:21

Beste Martijn,
Ik weet niet of de kleur gelcoat blauw is. Maakt ,denk ik, niet zoveel uit als je de kleur naar wit wil veranderen.
Een goede bewerking volgorde is  de romp een jaar niet in de was zetten. Een afspraak maken met een goede jachtschilder (snel doen anders heeft hij/zij geen tijd meer) voor het jaar 2020. Deze gaat de romp ontvetten en de pinholes en krassen plamuren. De rompschuren en een laag epoxy op de romp zetten meestal in de kleur grijs. Daarna grondlak en de aflak b.v. Awlgrib. Ik schat de kosten op 7000.- euro voor jouw schip. Prijs is afhankelijk van het plamuur werk. Je bent dan de komende 10 tot 12 jaar, mogelijk langer de kleur wit is sterk, verzekerd van een mooi schip.
Groet Allardt  V 1044 Compass-Rose

 

Re: Gelcoat 1270 18-12-2018 12:43:27

Hallo Martijn,
Ik kan Allardt's verhaal onderschrijven. Het verschil is dat ik het schuren en plamuren zelf gedaan heb, onder kritisch oog van de professionele jachtschilder. Die jachtschilder heeft het rollen gedaan, en in mijn geval met De IJssel tweecomponenten lak (4 lagen). Omdat die tweecomponenten lak snel droogt, en daarbij ook nog glad trekt, wordt het bijna net zo strak als spuitwerk.
Ik heb de jachtschilder daarna ook het afplakken van de belijning laten doen. Een flinke klus, zeker aan de achterkant vlak boven de antifouling, omdat daar de lijnen breder moeten zijn zodat alles 'op het oog' klopt.
Trouwens, onze 1044 was volgens mij vanaf de bouw (1988) voorzien van blauwe tweecomponenten lak. Er zit donkerblauwe gelcoat onder.

Groeten, Aike van der Hoeff (1044 'van zijl')

Re: Gelcoat 1270 06-01-2019 18:45:14

Martijn, het verhaal van Allardt klopt. Ik heb mijn Victoire 1200 ( inmiddels verkocht) zo laten behandelen.  De gelcoat is overigens blauwgepigmenteerd. Groet Daniel