Afsluiter vervangen 21-10-2018 09:10:34

Beste leden,

Bij mij is een van de kogelafsluiters kapot; sluit niet meer waterdicht af. Die ga ik vervangen nu ik voor de winter de kant op ga. Voordat ik hier aan begin heb ik een aantal vragen:

1. Ik neem aan dat de huiddoorvoer gewoon kan blijven zitten. Correct?
2. De afsluiter die er nu zit is gemonteerd met loodgieterstape. Is loodgieterstape goed om ook de nieuwe afsluiter te monteren?
3. Met het oog op eventuele schade aan de huiddoorvoer: Hoe strak moet de nieuwe aansluiter aangedraaid worden?
4. Er zitten 4 kogelafsluiters in de boot (motor niet meegerekend), die allemaal 24 jaar oud zijn. Is diegene die lekt exemplarisch, of kan ik verwachten dat de andere 3 ook binnenkort defect raken? Als dat zo is kan ik ze beter allemaal vervangen deze winter.

Jullie input, en mogelijke andere tips, zullen gewaardeerd worden.

Dank en vriendelijke groet, Jos den Ouden (V933, Pluizer).
 

Re: Afsluiter vervangen 25-10-2018 17:38:32

Hallo Jos,
Als de huiddoorvoer niet meedraait tijdens het verwijderen van de oude afsluiter kan de doorvoer blijven zitten. Je kunt de doorvoer van buitenaf tegenhouden, er zitten waarschijnlijk nokjes in. Als de doorvoer meedraait krijg je lekkage en moet hij eruit. Ik heb bij ons uiteindelijk alle doorvoeren vervangen, en heb gezien dat er overal ruimte is tussen binnenschaal en buitenschaal, soms opgevuld met een houten blokje, omdat de ring van de doorvoer druk uitoefent op de binnenschaal. Die ruimtes heb ik overal opgevuld met verdikte epoxy, zodat er een stevige omgeving ontstond waar ik zonder problemen de ring van de nieuwe doorvoer tegenaan kon draaien.
Loodgieterstape kan, maar je kunt ook Loctite voor grove draad gebruiken.
Hoeft niet superstrak, zeker niet als je Loctite gebruikt. Soms is de stand van de kraan zelfs belangrijker, want je moet hem wel gemakkelijk open en dicht kunnen zetten.
Ik zou ze allemaal vervangen, als je toch bezig bent. Daar ligt onder dat mijn opvatting is: 'doe het maar gelijk goed'.
Iets waar je niet naar vraagt, maar wat ook belangijk is: koop bronzen afsluiters, of afsluiters van DHZ messing, dat niet ontzinkt. Mijn voorkeur gaat nu zelfs uit naar de kunststof afsluiters van Truedesign. Sterk, getest, even duur als brons, geweldig spul, ik wil niet meer anders.
Groeten, Aike van der Hoeff (V1044 'Van Zijl')

Re: Afsluiter vervangen 25-10-2018 19:30:13

Beste Aike,

Dank voor je antwoord. Kan ik wat mee.

Een (1) vraag: Je zegt dat je ruimte tussen binnenschaal en buitenschaal waargenomen hebt. Mijn romp is volglas (bouwjaar 1993), en voor sandwich rompen heb ik altijd begrepen dat de romp ter plaatse van huiddoorvoeren volglas was. Of bedoel je iets anders?

Vriendelijke groet, Jos den Ouden (V933, Pluizer).

Re: Afsluiter vervangen 26-10-2018 17:19:13

Hallo Jos,
Ik bedoel iets anders. Dat wat binnenin de boot zit bestaat gedeeltelijk uit polyester constructies (noem ik 'binnenschaal'), zoals in de voorpunt of het toilet, en gedeeltelijk uit hout (timmerwerk), zoals de keuken. Je kunt dat mooi zien in de twee fotoverslagen van de bouw van twee 1044's (zie downloads). De 933 en de 1044 hebben een toiletruimte die bestaat uit zo'n polyester constructie. Die constructie wordt tegen de romp aan geplaatst, en de afvoer en aanvoer van het toilet moeten door die binnenschaal én door de romp. Tussen die twee zit wat ruimte. Het polyester van de binnenschalen is tamelijk dun. Als je daar een wartel van een doorvoer tegenaan draait geeft het mee. Dat heb ik opgelost door de ruimte tussen binnenschaal en romp op te vullen. Je kunt er alleen maar bij als de doorvoer eruit is, dat wel.
Groeten, Aike

Re: Afsluiter vervangen 26-10-2018 21:24:20

Beste Aike,

Ik begrijp wat je bedoelt. Dit betreft een huiddoorvoer van de natte cel. Die zit in het kastje onder de wasbak, en voor zover ik kan zien rechtstreeks op de romp. Zit geen binnenschaal tussen. Overigens zijn alle huiddoorvoeren op mijn boot rechtstreeks op de romp geplaatst, zonder iets van een binnenschaal er tussen. Kan het zijn dat dat bij oudere V933’s anders is?

Dank en vriendelijke groet, Jos den Ouden (V933, Pluizer).

Re: Afsluiter vervangen 26-10-2018 21:27:01

Ja dat kan, dat is dan alleen maar mooi, heb je er geen last van.
Als jullie 933 nog de oude indeling heeft zit er volgens mij wel een binnenschaal in het toilet. Wij hebben een 1044 uit 1988, en die heeft het ook. Is gebouwd volgens hetzefde concept. Mocht je een van de doorvoeren vervangen, ik ben benieuwd.

Groeten, Aike

Re: Afsluiter vervangen 27-10-2018 08:49:27

Beste Aike, 

Dat verklaart het: mijn V933 heeft de nieuwe indeling.
Nogmaals dank voor alle info.

Vriendelijke groet, Jos den Ouden (V933, Pluizer).

Re: Afsluiter vervangen 28-10-2018 19:07:39

Beste Jos,

Ik heb mijn 40 jaar oude schuifafsluiters bij het toilet en de zelflozers in de kuip die onder water zitten vervangen door RVS van Vetus, duur maar degelijk spul. Ik durfde de Kunstof nog niet aan toen. Zou ook als je de kraan vervangt ook de huiddoorvoer vervangen.
Laat je nog wel goed adviseren welke locktite je moet gebruiken, er zijn veel soorten. Ik heb ook locktite gebruikt speciaal voor RVS.

Groet,
Peter

 

Re: Afsluiter vervangen 28-10-2018 21:21:22

Hallo Jos en Peter,
Ik heb op één plek (een afvoer van de kuip) een RVS doorvoer en afsluiter van Vetus gebruikt. Dat ging goed. Maar tijdens het een jaar later vervangen van de doorvoer en afsluiter van de toiletafvoer, weer RVS, ging het bij het erop draaien van de afsluiter mis: de schroefdraad ging vreten, en de doorvoer ging meedraaien. Dat vreten schijnt een risico te zijn bij RVS afsluiters. Het was vast deels mijn eigen schuld, maar ik heb toen alsnog een messing doorvoer en afsluiter gemonteerd, dat was het enige wat ik toen daar kon kopen. Daarna altijd de kunststof Truedesign gekozen.
Groeten, Aike

Re: Afsluiter vervangen 29-10-2018 21:28:47

Beste allemaal,

Dank voor de goede adviezen. Ik heb dit weekeinde besloten om hier niet zelf aan te gaan zitten, maar het door een jachtservice bedrijf uit te laten voeren; zo’n onderwater huiddoorvoer en afsluiter is me te gevaarlijk om dat zelf te doen. Dat moet goed zitten, en voor mij is dit de eerste keer dat ik het zou doen, en heb ik gewoon niet genoeg vertrouwen in.

Messing of kunststof wordt het. 

Vriendelijke groet, Jos den Ouden (V933, Pluizer).

Re: Afsluiter vervangen 04-11-2018 12:10:30

Het schoot mij nog te binnen toen Aike het over het vreten van RVS had, dat de RVS doorvoer tule en de kraan schroefdraad die ik bij Vetus kocht nieuw al zwaar liep. Ik heb toen door de draad gangbaar moeten laten maken door ervaren metaalbewerker op de werf. Hij adviseerde mij ook het type Loctite. Wel een hoop kosten en gedoe. Achteraf zou ik ook nu voor kunstof kiezen denk ik. Ik heb alleen altijd een slecht gevoel bij kunstof als er iets zwaars op valt, dat het dan bros breekt, maar wellicht is dat onterecht.
Jos, niet onverstandig om het te laten doen, ik vond het vooral nog een heel gevecht om die oude doorvoeren eruit te krijgen.

Groet, Peter