Electronische stuurauromaat 24-08-2018 15:10:21

Ik heb een ST4000 Autohelm helmstok stuurautomaat. Had hiermee problemen deze vakantie op zee met oversteek naar Harwich maar na wat onderhoud aan de contactpuntjes lijkt hij het weer te doen. Deze heeft een flux gate kompas.
Heeft iemand ervaring met de nieuwe types stuurautomaat EV 100 of iets dergelijks, werken deze veel beter of is het verschil minimaal. Ik zat ook te denken aan een windvaan maar denk toch dat in de praktijk een electronische zeker zo handig is met uitwijken en koersveranderingen mits ze betrouwbaar zijn en goed sturen in ruwer water.

Groet, Peter Küppers V34 Recover
 

Re: Electronische stuurauromaat 25-08-2018 21:56:09

Hallo Peter,
Ik gebruik sinds 2013 een S1+ helmstok stuurautomaat wat een voorganger (soort proto type eigemlijk) was van de huidige EV100 stuurautomaten. Daarvoor ook een ST 4000 gebruikt die op ruwer water en in het bijzonder bakstag wind eigenlijk onbruikbaar was in mijn optiek, een soort zigzag koers. De S1+ had als eerste het ingebouwde "giro kompas", geen echt giro kompas maar een elektronisch foefje wat een giro kompas imiteerde en wat (toen al) wonderlijk goed werkt. Stuurautomaat is veel alerter en een een zekere mate van "zeld lerend" is inderdaad merkbaar. Zeker in ruwer water. Over betrouwbaarheid tot nu toe geen klagen, ze heeft ons in 5 jaar nog nooit in de steek gelaten.

Groet, Frank Bruijn V34 Marsouin
 

Re: Electronische stuurauromaat 26-08-2018 14:42:37

Hallo Frank,

Dank je voor je reactie, wellicht dat ik de ST4000 toch maar ga vervangen !

Vriendelijke groet, Peter

Re: Electronische stuurauromaat 13-01-2019 22:40:38

Dag Peter,
Ik weet niet of je je de stuurautomaat al hebt vervangen, maar ik heb vorig jaar een EVO 200 met een liniaire drive geinstalleerd toen die bij Kniest in de aanbieding was. Wij hebben en stuurwiel en konden zo de drive in de achterste baskist installeren op het kwadrant op de roerkoning dat al aanwezig was. Allardt van Dam die dat eerder gedaan had kon me van instructies voorzien. We zijn er erg blij mee, hij stuurt heel accuraat, veel minder stuurbewegingen dan die we daarvoor op het stuurwiel hadden, en geen geluid meer.

Groet Paul Sinnige, Argo