Watertanks vervangen 23-08-2018 10:52:34

Wij varen met een V933 uit 1984 waarvan de watertanks gegalvaniseerd zijn (totale inhoud 150 liter). Vorig jaar hadden wij af en toe roodbruin water uit de kraan (wanneer de tanks bijna leeg waren) maar dit jaar is het erger en gebruiken wij uit voorzorg het water uit de tanks niet meer voor consumptie. Er wordt door de watersportzaak aangegeven dat de tanks op een gegeven moment “op” zijn en vervanging wordt geadviseerd.

Brengt ons tot de vraag: wie heeft er ervaring met de aanschaf / installatie van nieuwe (kunststof)watertanks?
Waarbij het voor ons ook van belang is de positieve en negatieve ervaringen te horen.

Bij voorbaat dank voor de reacties.

Jan en Milly Garritsen
“Store Njord”

Re: Watertanks vervangen 24-08-2018 14:57:05

Jan en Milly,
In het "Praktijkhandboek kunststoffen" (4e druk, 2006, p. 115 en 116) staat hoe je met hechthout, glasmat en epoxy zelf watertanks kunt maken. Ze beschrijven ook hoe je ervoor kunt zorgen dat de smaak van het water niet beinvloed wordt. Inmiddels is er van dat boek een 8e druk uit 2017, kost ca. 30,-. Onmisbaar boek, waar alles in staat over het werken met kunststoffen. Ikzelf gebruik trouwens voor reparaties geen polyester meer, maar altijd epoxy.
Groet, Aike van der Hoeff , V1044 met RVS tanks :-)

Re: Watertanks vervangen 02-09-2018 08:32:32

Ha Aike,

Dank je wel voor je reactie. We dachten echter meer aan kant en klaar kunststof watertanks die je in veel maten kunt kopen.

We vragen ons af of er Victoire zeilers zijn die een kunststof watertank in de boot hebben en of die watertank enigszins de vorm van het schip heeft. Indien dit het geval is, horen we graag bij welke leverancier deze tanks te koop zijn.

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Jan Garritsen

Re: Watertanks vervangen 04-09-2018 10:38:26

Hallo Jan,
Ben ook op zoek naar nieuwe kunststof watertanks (oude zijn van 1978) en wil ze deze winter vervangen. Ik heb een mogelijke vervanger gevonden maar moet de details nog uitzoeken voor inbouw. Zie https://www.rs-jachttechniek.nl/kunststof-drinkwatertanks/drinkwatertank-met-schuine-zijde-100liter-430x1050mm-osc52195-p-14847.html. 
Groet,
Jan Al

Re: Watertanks vervangen 06-09-2018 16:18:59

Mag ik hier op inhaken met een soorgelijke vraag ? In mijn geval betreft het kunststof watertanks in een V822 waar op meerder plekken stukjes polyesther zijn afgebrokkeld. Volgens mij hierdoor ook altijd wat zwevende deeltjes in het water. Ik heb gepoogd de deksel van de tank te verwijderen (na het uitdraaien van een stuk of 50 RVS schroeven) maar de (buine) kit is zo hard en sterk dat dat met geen mogelijkheid gaat. Ik heb de schroeven niet eens terug gezet. De binnenkant van de tank met epoxy insmeren zou een optie zijn maar om dat via het 12 cm inspectieluikje te doen is geen optie.
Iemand een idee ?

Met vriendelijke groet,
Bart Morriën   (al 24 jaar een V822, net 2 weken lid :-)

Re: Watertanks vervangen 14-10-2018 18:58:45

Dag Jan en Milly,

Ik kan je van harte tanks aanbevelen van Drocom Tankbouw...oerdegelijk, licht van gewicht en te maken naar je eigen ontwerp.

Ik heb vorige winter mijn tanks vervangen voor drocom tanks en ben erg erg blij mee. Wel moet ik zeggen dat ik de inspectiedeksels aangepast heb, daar mijn vuldop ongeveer 1,5 meter boven de tanks zit en dus als je je tanks volgooit en je laat de vuldop overlopen dan komt er op dat moment aardig wat druk op je tanks te staan.....voor de tanks zelf geen probleem (wel na het voltanken even de druk van de tanks halen door even de kraan open te zetten zodat je vulslang leegloopt )maar de standaard inspectiedeksels kunnen dat niet aan en gaan lekken.

Als u meer wilt weten hierover kunt u me gerust mailen  : mvbeers42@hotmail.com

Succes!!

Gr Martijn.