Vraag koelvloeistof en boiler 16-08-2018 12:43:04

Wellicht herkent iemand de volgende situatie:

-De Volvo motor in onze V1122 heeft geen expansievaatje en regelmatig, met name na het verversen of bijvullen van de koelvloeistof, loopt er via de dop en slangetje koelvloeistof uit het 'warmtewisselaar-reservoir '.  Voor het gemak heb ik een flesje aan het slangetjje gehangen en giet ik de vloeistof zo nu en dan maar weer terug...

-Sinds ik de boot heb (2 jaar) wordt de boiler niet verwarmd door de motor, hoewel er wel slangen naar lopen vanuit de motor. Daar zou mijns insziens de koelvloeistof door moeten circuleren... Ik heb op het eerste gezicht ook geen afsluiters kunnen ontdekken in die slangen.

Zouden deze twee zaken met elkaar de maken kunnen hebben?  Misschien zit er veel lucht in de slangen naar de boiler die uitzet wanneer motor lang loopt?  Met alleen het vullen via de dop bovenop de motor wordt het probleem in ieder geval niet opgelost..

mvg
Ron Brouwer
Capilano 2

 

Re: Vraag koelvloeistof en boiler 20-08-2018 09:15:01

Inmiddels begrepen van Allard dat onze motor (MD2040) niet uitgerust is met een expansievaatje omdat het reservoir van die motor groot genoeg is om de schommelingen op vangen (bij MD 2030 ook). Zaak is dus om het reservoir niet te vol te gieten: het warmewisselaar element in het reservoir moet net onder de vloeistof staan. Boiler heeft nog even verder onderzoek nodig; eea moet eerst gedemonteerd worden zodat ik de slangen even goed kan volgen en analyseren: worden ze beiden ('heen' en 'retour') wel goed warm en zit er niet ergens een verstopping of knikje in bv... mvg Ron