Teak hout lakken 27-01-2018 12:23:45

Beste leden,

Graag jullie advies voor het volgende:

Zoals iedere winter ben ik in de garage mijn helmstok en kajuitschot aan het lakken. Voorgaande jaren deed ik dit met PU vernis met een UV filter. Nou ben ik nogal een beetje een neuroot wat lakwerk betreft: als het niet strak en glanzend is erger ik me er aan. Het resultaat is dus dat ik halverwege het seizoen alleen nog maar de beginnende scheurtjes zie. En dus in de winter: alles er weer af, kaalschuren en lakken.

Mijn vraag is: Is het een goed alternatief om het kale teakhout eerst in de epoxy te zetten, en daarna af te lakken met PU vernis? Heeft iemand hier ervaring mee, zowel wat werkzaamheden betreft als de duurzaamheid van het uiteindelijke lakwerk. Omdat in mijn ervaring epoxy in de regel heel moeilijk te verwijderen is zou ik jullie mening willen horen voordat ik dit op mijn houtwerk aanbreng.

Dank en vriendelijke groet, Jos den Ouden (V933, Pluizer).

Re: Teak hout lakken 28-01-2018 14:25:47

Beste Jos,

Je gebuikt op dit moment een pu vernis met uv blokker, op zich niks mis mee maar meer bedoeld voor schilderklussen binnens huis/of aan boord binnen (vloeren en binnenbetimmering)
Beter is het om een "vette" alkyd te gebruiken, lees klassieke jachtlak zonder pu, met uv blokker.
Een "vette" alkyd is elastischer dan een pu vernis die knetterhard wordt en voor buitentoepassingen minder geschikt is.
Begin het kale hout te lakken met 50% terpentine en 50% jachtlak.
Je kan dit uitstekend doen met een doek en wrijf het in de poriën (verzadigen)
Na droging lichtjes opschuren, matteren.
Dan weer aflakken 20% terpentine en 80% jachtlak, weer lichtjes opschuren dan de derde laag vol aanbrengen tot minimaal 7/8 laklagen.
tussen de lagen alleen matteren met zeer fijn schuurpapier, want je moet laagdikte opbouwen.
Niet te grof schuurpapier gebruiken want dan maak je de onderliggende laklaag stuk, body opbouwen.
Als je epoxy zou gebruiken wordt dit ook zeer hard en komt er toch vocht bij dan ben je de klos, en valt dit slecht te repareren.
zowieso wel elk jaar het lakwerk matteren en weer aflakken.
succes,


sander prins
commercieel technisch adviseur Koopmans/ Nelf Lakfabrieken.

Re: Teak hout lakken 29-01-2018 07:45:00

Beste Sander,

Dank voor je advies. Geen epoxy dus.

Ik ga aan de slag met de gewone ouderwetse vernis op oliebasis, met UV filter. Kijken of dat een wat duurzamer resultaat oplevert.

Vriendelijke groet, Jos den Ouden (V933, Pluizer).

Re: Teak hout lakken 28-05-2018 17:50:43

Beetje late reactie maar ik heb goede ervaringen met Double coat blanke lak van de IJssel. (2 comp.)
Laat zich prima verwerken, vloeit mooi strak en is onverwoestbaar.