Windvaan stuurinrichting op Victoire 34 23-11-2017 20:58:09

Heeft iemand ervaring met welk type en het plaatsen en gebruik van een windvaan stuurinrichting op een Victoire 34.
Ervaring met welk type en hoe goed ze werken op de verschillende koersen zijn welkom. Ik wil er niet zo een met een apart roer maar met een onderwater pendulum en lijntjes naar de helmstok.
Ik heb al een raymarine electrisch stuurautomaat voor rustig weer op de motor of zeil. 

Ik zag dat de Passant een mooie windvaan heeft en natuurlijk de Blauwe Piguin moet veel ervaring hiermee hebben. Verder heb ik geen Victoire 34 kunnen ontdekken met windvaan.

Heb nu een vrij grote zwemtrap in het midden van de spiegel. 

Vriendelijke groet, Peter Küppers, Victoire 34 Recover

Re: Windvaan stuurinrichting op Victoire 34 24-11-2017 08:40:36

Dag Peter,
ik heb op mijn victoire 34 een Aries staan, is zwaar, maar doet het in alle omstandigheden. Met weinig wind ook maar dan moeilijk voor de wind. Hij is mijn maat in lange reizen... naar de Azoren en terug, zelf als we zware golven ervover kregen werkte hij gewoon verder...
Instelling per 6°, dat lijkt veel, doch het schip verbeterd telkens de koers en samen met zeiltrim kan men de tussenhoek nauwkeuriger instellen. Vereist wat ervaring. Ook is het zo dat bij de 34 ik meestal iets moest reven om hem op koers te houden. Meestal was dit met een schijnbare snelheid van 27 knopen... hoe meer wind hoe beter hij het doet.
Nadeel is pendulum, bij niet gebruik er af te doen, er zijn enkele varianten op dit systeem, dat kun je zien op de website van Aries of op Youtube filmpjes.
Momenteel ben ik mijn boot aanhet refitten, hij zit er dus even niet op...
Dikwijls kun je deze vanen ook tweede hands kopen.
Mvgr,

Jos  Jacobs
Poseidon.

 

Re: Windvaan stuurinrichting op Victoire 34 26-11-2017 11:38:12

Beste Peter,

​In de kennisbank bij d.d. 25-10-2015 staat wat info over windvanen voor een 933.
​Ik zeil al wat jaren met een Holland Windvane {Bouvaan} is te koop voor de doe het zelfer en gemaakt van rvs 316.
​Vaan is trappeloos instelbaar, gewicht is 20 kg en hou ongeveer 200 uur aan om de vaan te maken.
​Het is wel een project als je er aan begint en enige handigheid en inzicht moet je wel hebben.
​Zwemtrap heb ik nu aan de stuurboord kant van de spiegel gemonteerd
​Heb verder dezelfde ervaring als Jos Jacobs, vanen werken op een Koopmans ontwerp heel goed.
​De pendulum scharnier ik naar boven en draai hem 90 graden, dan zit deze tegen de spiegel aan de bakboord kant.

vr.groet.  Allardt    Compass-Rose V1044.


 

Re: Windvaan stuurinrichting op Victoire 34 26-11-2017 11:44:56

Dag Peter,

Op mijn V34 Lola staat een Windpilot Pacific, die twee jaar geleden geïnstalleerd is. Hiervoor gekozen omdat Ben Rutte van de Blauwe Pinquin er zo lyrisch over was na zijn wereldreis. Werkt ie echt zo goed en makkelijk? Ja. Op alle koersen goed bruikbaar, werkt natuurlijk beter als er wat meer wind staat (zeker voor de wind varend) en is onmisbaar als het loeihard doorwaait. Dacht dat het nog een heel gedoe zou zijn met fine tunen en instellen, maar dat bleek niet het geval. Pendulum het water in, windvaan in de wind draaien, lijntjes op de helmstok klikken en dan tevreden gaan zitten kijken naar het wonderlijke mechaniek dat stroomloos zijn werk doet. Combinatie met Raymarine stuurautomaat voor windloze omstandigheden of kortere tochten is heel handig.
Bij mij zat de zwemtrap ook in het midden. Daar moet je dus iets anders voor verzinnen. Ik heb gekozen voor een uitschuifbare die je neerklapt en die meer aan de stuurboordkant van de spiegel is gemonteerd. Niet ideaal, vind de treetjes aan de dunne kant en te dicht op de spiegel zitten.

Vrgr, Pieter Jan
Lola

Re: Windvaan stuurinrichting op Victoire 34 02-12-2017 20:53:27

Hallo Peter,

Aangemoedigd door het compacte en sterke uiterlijk en de positieve verhalen over de Windpilot Pacific ben ik begin dit jaar met mijn vrouw naar Hamburg gereden om een kijkje in de fabriek van Peter Förthmann. Hij bleek een bijzonder fijn mens met een strakke onderneming en veel kennis van zaken. Blij dat wij naar huis reden met een WP. Pacific.  

Ik zou Peter Förthmann eens bellen, veel succes!              http://www.windpilot.com/n/wind/ho/comp        

Vr.grt. Jerome Guillot
V933 Witte Raaf 

Re: Windvaan stuurinrichting op Victoire 34 11-02-2018 16:07:50

Beste Peter

Wij hebben vorig jaar een Aries windvaan geplaatst.
De zwemtrap in het midden moest wijken en daarvoor in de plaats hebben we nu een telescopische zwemtrap aan de zijkant, deze heeft 5 stapjes en is opklapbaar. via internet gekocht in duitsland, Die zwei Kapitäne
De aries werkt goed vooral met wat hardere wind en met aan de windse tot ruime koersen. voor de wind minder en met weinig wind ook wat minder, maar we zijn de aries nog aan het leren kennen. Ik krijg de foto er niet op maar we liggen bij je in de buurt, de boot staat nu in dintelmond op de kant.

groet marjolijn en duco
Blauwe Zwaan vic 34

Re: Windvaan stuurinrichting op Victoire 34 18-03-2018 16:43:05

Ha Peter,

Onze V34 Blauwe Pnquin is met een Windpilot Pacific rond de wereld gezeild. Fantastsich apparaat die ik je van harte aanbeveel. Op de site van Windpilot kun je ook fotos van onze boot zien, en desgewenst kan ik je altijd nog wat fotos toesturen.

vriendelijke groet
Ben Rutte