Vluchtluik voor Victoire 25 12-11-2017 19:46:28

Beste mensen,
Is er iemand die ervaring heeft of een adres weet voor een vervangend vluchtluik voor een V25? Na ruim 40 jaar is het mooie er wel af. Als vervangen lastig word: zijn de afdichtende rubbers wel te vervangen? En waar haal je die? Ik ben nog erg nieuw in de zeilwereld en zoek mijn weg nog.

groeten Michel

Re: Vluchtluik voor Victoire 25 15-11-2017 11:20:53

Beste Michel,

​Ik denk dat vervangen niet mogelijk is,want dan heb je de contra mal nodig
Heb wel het adres van Polymo.nl voor je,dat is een oud medewerker van Victoire.
​Polyester kan je goed opknappen / repareren, kijk eens op YouTube filmpjes.
Afdichtende rubbers haal ik bij de watersportwinkel b.v. Dekker in Zaandam.

​vr. groet Allardt   V1044 Compass-Rose.
 

Re: Vluchtluik voor Victoire 25 18-11-2017 14:17:02

Hallo Michel,
Mohamed, van Polymo (de ex-Victoire werknemer) is voor zover ik weet een ervaren polyesterman. Hij is naar wat ik gehoord heb, niet goedkoop, maar hij kan wel heel veel.
Je kunt geluk hebben, als blijkt dat hij al eens eerder een luik voor een 25 gemaakt heeft. Dan heeft hij al een mal en dat scheelt veel in de prijs. Het kan ook zijn dat hij het maken van de mal zelf betaalt, omdat hij een dergelijke mal graag wil hebben, voor mogelijke volgende klanten.
Het is echter bijna altijd mogelijk een bestaand luik te repareren. Of je moet er echt doorheen gezakt zijn, maar dan nog is repareren mogelijk.
Repareren kan heel goed met epoxy. Dat is sterker dan polyester, het stinkt niet, wat polyester wel doet. En het hecht heel goed op polyester. Je kunt epoxy gebruiken in combinatie met glasmat, zoals je dat met polyester ook doet. Daarmee kun je alle vormen maken en ook grote gaten dichtmaken.
Je kunt het ook heel goed mengen met allerlei vulmiddelen, en dan krijg je spul wat je kunt gieten of spul wat pindakaas-achtig is en je in gaten kunt stoppen. Te koop o.a. bij Polyservice www.polyservice.nl

 Groeten, Aike van der Hoeff (archiefbeheerder)

Re: Vluchtluik voor Victoire 25 18-11-2017 14:19:55

Via de mail kwam het volgende antwoord:
Dag Aike,
Leuk dat je reageert, dank daarvoor. Het luik is niet zo erg kapot, maar het lichtdoorlatende deel is 1 grote lichtbruine verweerde craquelé en de rubbers zijn ook niet best meer. Er zit wat ductape op van de vorige eigenaar omdat 1 vd scharnieren ook niet goed meer vast zit (dat is m.i. goed op te lossen met epoxy). Maar als je een laagje over het luik smeert en eventueel schildert heeft het geen "raamfunctie" meer.  Maar als vervangen te duur is lastig is moet ik wel aan rubbers zien te komen, want die houden niet echt water meer buiten.

Weet je ook of de dekkleur(en) van een V25 RAL nrs zijn? Ik zie op de site van polyservice gelcoat setjes op kleur staan, maar mijn bootje heeft een witte opbouw (creme wit??) en een wat licht groenig loopdeel. Ik weet niet of dat "standaard" was.

Groeten, Michel

Re: Vluchtluik voor Victoire 25 18-11-2017 14:24:21

Hallo Michel,
Ik had me niet gerealiseerd dat er een licht doorlatend gedeelte in het luik zit.

Ik denk – maar dat is een radicale oplossing – dat je het licht doorlatend gedeelte moet vervangen door een stuk van hetzelfde glas/kunststof dat in dekluiken gebruikt wordt. Daar heb ik geen ervaring mee, dus ik kan je niet vertellen hoe dat moet, oftewel hoe je het bevestigt en hoe je ervoor zorgt dat het niet gaat lekken. Ik zou toch het luik onder de arm nemen en naar Polymo gaan. Hij zit ergens bij Enkhuizen volgens mij. Of je moet ergens bij jou in de buurt iemand vinden die goed is in polyester constructies. Adel polyester in Genemuiden maakt allerlei polyester vormen, van luiken, kasten tot en met scheepsrompen. Ik ben ooit bij hen geweest, zij maakten de laatste Victoire rompen. Maar ze zijn misschien te groot voor een klein luik -☹. De eigenaar is wel een prettige man.

Victoire gebruikte geen RAL kleuren, helaas. Ik heb Klaas Vader er een jaar gelden naar gevraagd. Hij zei dat het kleuren van de gelcoat-leverancier waren. Voor het archief heb ik lang gedacht dat we die kleuren moesten proberen vast te leggen, maar dat is dus niet te doen.

Voor onze eigen boot (uit 1988) heb ik toen hij geschilderd moest worden twee jaar geleden voor de opbouw RAL 9010 gekozen, dat kwam er het dichtste bij. En zo heb ik tenminste een standaard kleur, die voor de volgende eigenaar bekend is, en aangeschaft kan worden als dat nodig is.

De rubbers komen heel vaak uit de auto industrie. Maar er zijn ook watersportwinkels die veel soorten rubbers hebben. Stukje meenemen naar de winkel dus.
Heeft Bonsdijk Aquaservice (voorheen Korendijk, in Zwolle) niet iets? Zij hebben wel rubbers op hun website staan.

​Groeten, Aike