Reparatie voorluik 933 en 1044 22-10-2017 17:33:08

Beste Lars,
Op de plek waar het scharnier van het voorluik zit worden veel krachten uitgeoefend, zeker als je een luik hebt dat in diverse standen kan blijven staan. Vooral daar gaat het dan inderdaad lekken, door dat voortdurende wrikken aan de schroeven waarmee alles vast zit.
Ik heb bij ons het probleem aangepakt door het voorluik in zijn geheel eraf te halen.  Als er veel kit onder zit kun je het heel goed doen met een multitiool, en daarop een snijmes. De lekkage kan bij jou ook via de andere schroefgaten lopen, maar dat is volgens mij wat minder waarschijnlijk.
Ik heb aan de kant waar het scharnier zit het polyester weggezaagd. Toen het hechthout dat eronder zat weggeslepen en gezaagd (het was grotendeels ingewaterd). Daarna het ontstane gat weer gevuld met glasmat en epoxy. In meerdere gangen, d.w.z. twee lagen glasmat en epoxy, hard laten worden, weer twee lagen glasmat en epoxy, enz.
​In jouw geval lijkt me de manier waarop je de andere schroefgaten wilt aanpakken geen slecht idee. Op alle vier zijden het polyester weghalen is wat teveel van het goede. 
Een luikrand moet gemonteerd worden met van dat speciale raamband, wat tochtstrip is, maar dan veel veerkrachtiger. Sommige mensen doen er ook nog een laagje kit bij, maar twee stroken raamband (1 aan de binnenkant en 1 aan de buitenkant) moeten in principe de afdichting kunnen verzorgen. Dat raamband moet je om de 10 jaar vervangen. Dat kan ook goed, want het band kleeft alleen aan de dekluikrand, en niet aan het polyester.
​Wij hadden alleen lekkage als er veel water overkwam, en dat is nu helemaal weg. Gewoon altijd een droge boot. Ik heb overigens ook de mastvoet op dezelfde manier aangepakt. Open maken, hout weghalen, opvullen met epoxy en glasmat. De lekkage kwam van beide plekken, is achteraf mijn conclusie.
​Ik ben van plan er nog wat over te schrijven voor het clubblad, maar dat is er nog niet van gekomen. Hieronder staan een stel foto's, niet helemaal goed op volgorde, maar aan de datums in de bestandsnamen kun je zien wat de juiste volgorde is.
 

20160123-VanZijl-dekluik-rand
20160213_dekluik-rand
20160203_dekluik-rand2
20160203_dekluik-rand1
20160220_dekluik

Re: Reparatie voorluik 933 en 1044 24-10-2017 11:03:19

Dag Aike,

Bedankt voor het lange verhaal. Dat is zeker een indrukwekkende reparatie geweest! Uit je verhaal maak ik op dat dat je mij niet aanraadt om het gehele frame er af te halen. Klopt dat?

Lars

Re: Reparatie voorluik 933 en 1044 24-10-2017 13:47:05

Hallo Lars,
Nee, dan heb ik het niet goed geformuleerd. Mijn advies is dat je de luikrand er wel af haalt. Hij 'hoort' ook - volgens mij - gemakkelijk afneembaar te zijn. En als je hem eraf haalt kun je er veel beter bij.

Groeten, Aike 

Re: Reparatie voorluik 933 en 1044 28-10-2017 22:57:47

Oke top, dan ga ik eens kijken of dat kan. Ik hou je op de hoogte,

Lars