putting babystag 18-09-2017 16:24:33

Goedendag ,
Als ik de babystag van mijn 933 ook maar enigszins op spanning zet komt het dek los uit het onderliggende schot . Ook ik heb soortgelijke problemen als vermeld bij "kreunend hoofdschot'' op pagina 10 . Nu ben ik van plan het dek en de putting te fixeren aan het schot . Weet iemand of dit constructief gezien mogelijk problemen kan opleveren ?  
Vriendelijke groeten,
             Kees Brieffies .  Victoire 933 ''Haaks".

20170926_094302

Re: putting babystag 21-09-2017 17:42:13

Hallo Kees,
​Bij de 1044 loopt er vanaf de babystag putting een rvs stang naar de kielbalk. Bij de 933 blijkbaar niet?
​Kun je een of meer foto's plaatsen van de situatie onderdeks, als het babystag aangespannen is en het dek omhoog komt? Je kunt bij jouw bericht, wat het eerste bericht van deze draad is, foto's oplaatsen.
​Groet, Aike van der Hoeff (V1044 'van zijl')

Re: putting babystag 21-09-2017 20:48:01

Beste Kees,

Mijn V933 heeft bouwnummer 196, dus ik zit twee boten voor de jouwe, en heb dezelfde constructie van de babystag putting.

Ik heb mijn babystag nooit echt op spanning gezet want ik denk dat de putting constructie daar niet voor bedoeld is. De putting haalt zijn stevigheid uit de dekconstructie (=hechthout plus binnenschaal en dek) en een klein RVS kontraplaatje binnen tegen het plafond van de voorkajuit, net voor het schot. Daar kun je niet echt veel spanning op zetten.

Ik zet de babystag vast met de hand, en geef hem dan nog 2 a 3 slagen. Ik ben bang dat als ik verder ga met spanning zetten, dat dan ook het dek omhoog komt. Dit heb ik nooit geprobeerd, overigens, en de vorige eigenaar klaarblijkelijk ook niet want het voorschot boven de deur zit keurig aangesloten en 'kreunt' niet tijdens het zeilen.

Misschien een beetje domme vraag, maar wat is de functie eigenlijk van het babystag?

Jouw plan om het dek en de putting te fixeren op het voorschot lijkt me riskant. Het voorschot zit horizontaal in de romp gefixeerd om sterkte en stijfheid van de romp te creëeren. Verticaal heeft het geen fixatie, behalve de lijm en de glasmatten waarmee het aan de romp vast zit. Het risico kan zijn dat je het voorschot los trekt van de romp als je spanning op het babystag gaat zetten. Ik zou eerst verdere informatie inwinnen. 

Vriendelijke groet, Jos den Ouden (V933, Pluizer).

Re: putting babystag 22-09-2017 15:32:38

Functie van het babystag is - voor zover ik weet - zorgen voor enige mastbuiging, juist bij topgetuigde boten zoals de Victoire, om het grootzeil enigszins vlak te trekken. Het babystag krijgt meer voor zijn kiezen als je vaart met een rif, of met twee riffen. Sommige zeilers zetten bij meer wind meer spanning op het babystag, waardoor ze iets langer kunnen wachten met reven (je trekt het grootzeil vlakker).
Het is m.i. jammer dat op de 933 de bevestiging van het babystag niet stevig geconstrueerd is.

Groeten, Aike 

Re: putting babystag 26-09-2017 10:29:49

Hartelijk dank voor de reacties. Er zit bij de 933 geen trekstang naar de kielbalk, zie foto .Aan de achterkant zit er kit tussen dek en schot , maar dit lijkt me niet bedoeld ter versterking en zit niet meer vast. De babystag zet ik niet heel strak, maar dit heeft tot gevolg dat het onderwand aan leizijde erg slap gaat hangen bij het zeilen met wat meer wind. Door meer spanning op de onderwanten te zetten gaat de mast krom staan naar achter en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bij de 933's van voor 1993, met de oorsponkelijke  indeling , dubbele onderwanten en zonder babystag zaten de puttingen van de voorste onderwanten met een trekstang verbonden aan het schot. Ik vraag me af waarom ze dit bij de babystagputting niet hebben gedaan.
Vriendelijke groeten ,  Kees.
p.s. hoe voeg ik een foto toe?

Re: putting babystag 01-10-2017 12:52:34

Hallo Kees,
​Foto's kun je - tot nu toe - alleen toevoegen bij het eerste bericht. Dat is van jouw 'hand', dus daar moet het alsnog kunnen. We werken er wel aan dat dit gewijzigd wordt, de wens ligt al bij de bouwer van de website.
​Ik vraag me ook af waarom dit niet beter geconstrueerd is. Zou kunnen dat een dergelijke stang flink in de weg zou zitten in de voorkajuit.

​Aike van der Hoeff (archiefbeheerder)

Re: putting babystag 02-10-2017 07:37:44

Beste Aike,

Een stang zou te veel in de weg zitten omdat die dan midden voor de ingang van de voorkajuit zou zitten en je er dan niet meer inkomt. Het is inderdaad een beetje vreemde constructie.

Vriendelijke groet, Jos den Ouden (V933, Pluizer).