Aluminium scepterpotten 17-06-2017 16:16:15

Er zijn Victoires met aluminium scepterpotten die onder de voetrail haken. De kikkers die erop zitten zijn op dezelfde manier bevestigd, dus ook hakend onder de voetrail (zie de twee bijgevoegde foto's). Onder andere op de 1044's vanaf 1989 is deze voetrail met bijbehorende scepterpotten en kikkers gebruikt. Op latere 1044's zijn RVS scepterpotten gemonteerd, maar nog steeds wel hakend onder de voetrail. Ook Winner heeft het systeem met die specifieke voetrail een tijd lang gebruikt.
Via een Duitse Van de Stadt eigenaar die de Victoireclub benaderde omdat hij de scepterpotten zocht, en wist dat ze op Victoires gebruikt zijn, én met hulp van de mensen die bijdragen aan het Zeilersforum (veel dank!), heb ik informatie gekregen over waar de aluminium versie te koop is. Het is een Zeedse website, van het bedrijf Hjertmans:
https://www.hjertmans.se/produkter/inredning-dacksutrustning/mantag-pulpit/relingslist-aluminium/mantagsfot-relingslist-rak. Dit is de link naar de scepterpot, die trouwens in drie versies te koop is. Onder andere een 90 graden versie en een 96 graden versie, waardoor de scepter een beetje naar binnen wijst.
​Pfeiffer levert vergelijkbare kikkers en scepterpotten, maar daarvan zijn de maten anders, die passen dus niet op de Victoires waar zo'n haak-voetrail op zit.
Eén van onze leden heeft intussen voor zijn 1044 een aantal scepterpotten bij Hjertmans gekocht. Ze zijn niet goedkoop, 40,- per stuk, maar ze zijn tenminste leverbaar. Zelf heb ik ooit voor onze 1044 de bijbehorende kikkers bij Winner gekocht, en die verkoopt Hjertmans dus ook.
De website is alleen in het Zweeds. Met vertalen door Google Chrome kun je er wel redelijk in zoeken.
​De RVS versie van deze scepterpotten, gebruikt op de V1044 van 2000 en later, heb ik nog niet gevonden. Weet iemand waar ze te koop zijn? 
​Groet, Aike van der Hoeff (archiefbeheerder)

Scepterpotten-hakend-onder-voetrail-website
Hjertmans-cleat-hook-under-toerail

Re: Aluminium scepterpotten 28-06-2017 18:57:50

+/- 6 jaar geleden heb ik de scepterpotten vervangen in de RVS versie. De toenmalige eigenaar van de Winnerwerf in Enkhuizen wist een adres in Noorwegen.  Heeft ze besteld en á € 50,-- per stuk geleverd. Welk bedrijf in Noorwegen ? Is mij niet bekend geworden.

Re: Aluminium scepterpotten 30-06-2017 10:38:40

De toenmalige eigenaar van de Winnerwerf heet Remco Sol.
​Tegenwoordig verkoopt hij Sunbeam zeiljachten vanuit Naarden.

​Ik heb deze week de aluminium inhaak scepterpotten uit Zweden {Hjertmans.se} ontvangen, deze zijn 100% gelijk aan de scepterpotten die op onze Victoire's gemonteerd zijn. Alleen het borg boutje is vervangen, geen rvs meer maar een nylon boutje..

Groet, Allardt.

Re: Aluminium scepterpotten 12-07-2017 14:28:52

ter aanvulling op mijn bericht van 28-06-2017:

Vorige week sprak ik in Enkhuizen, een voormalig medewerker van WinnerYachts. Deze persoon probeert zich als zzp'er verdienstelijk te maken aan Winnereigenaren in de vorm van 'nazorg'. Hij heeft daartoe o.a. divers klein materiaal overgenomen uit de boedel van Winner w.o. RVS scepterpotten en eindstukken.  Dit zijn de bruikbare materialen voor ook de Victoire's (b.v. als je de aluminium potten wil vervangen.)
Zijn naam is:
Arjen de Boer  van ADB Yachting
telefoon 06 53568281
email: info@adbyachting
Volmolen 4C
1601 ET Enkhuizen

Ik heb gelijk twee eindstukken van hem overgenomen.

Groet,
Teun Bakker
sy 'Vivente'
Schokkerhaven
 

Re: Aluminium scepterpotten 19-07-2017 19:52:07

De voetrail met die speciale rand, waar scepterpotten en kikkers onder gehaakt, en dus mede bevestigd worden is vanaf 1989 gemonteerd op de 1044's. Wij hebben een 1988 versie, en daar zit hij niet op. Voor zover ik weet is de werf ermee doorgegaan tot en met 2005.
​De voetrail en de bijbehorende kikkers en scepterpotten zijn ook gebruikt op 933's, maar ik weet niet tijdens welke bouwjaren dat gedaan is.

​Groet, Aike van der Hoeff (archiefbeheerder)