Bediening lijnen vanuit de kuip 10-06-2017 22:07:58

Op onze 1044 zit al een volledige set om de lijnen vanuit de kuip te bedienen, lieren, klemmen en pijpdoorvoeringen.
Ik merk dat dit te zwak is uitgevoerd, indien ik bijvoorbeeld de val van het grootzeil flink strak zet met de lier zie ik deze met ongeveer 3 á 4mm omhoog komen. Ook zie ik dat het onderdeks naar binnen is getrokken.
Heeft iemand tips mbt een robuuste uitvoering van dit geheel?
Ook vraag ik mij af of de ruimte tussen de polyester binnen- en buitenschaal hol is, hoe vul je dit op met bijvoorbeeld epoxy?

Mvg,

Bas van der Aar
V1044- Serenity
 

Re: Bediening lijnen vanuit de kuip 11-06-2017 20:36:46

Hallo Bas,
​In de berichtenreeks 'Lekkage WC kastje V933' heb ik geschreven over het versterken van de bevestiging van beslag op de kajuit en het dek.  "Als ze van onderaf vastgezet zijn: de gaten tussendeks - tussen binnen- en buitenschaal - verwijden, volgieten met verdikte epoxy, en opnieuw boren. Dat is een beproefde techniek waarna bij eventuele lekkage het water nooit meer tussen binnen- en buitenschaal ergens anders naartoe loopt".
In die berichtenreeks ging het om lekkage, maar de techniek waar ik het over heb werkt tegelijkertijd ontzettend goed voor het verstevigen van de plek waar beslag op een kajuitdak of het dek zit. Een uitgebreid uit het Amerikaans vertaald artikel staat hier: http://avdhoeff.home.xs4all.nl/zeilen_bestanden/Dekdoorvoer-voorkomen-van-rot.pdf
​Ook op onze 1044 zitten vanaf de bouw voorzieningen om vanuit de kuip te bedienen. Om precies te zijn: voor 2 lijnen, aan de SB kant. We hebben twee pijpen door de waterkering, twee klemmen onder buiskap, en één lier. Alles wat er staat kan goed de kracht aan om een gehesen grootzeil vast te zetten. Jullie hebben pech, er is op de plek waar de lier zit blijkbaar wat ruimte tussen tussen binnenschaal en het hechthout (dat tussen buiten- en binnenschaal zit). Dat is dus uitstekend te verhelpen met behulp van de techniek die in het artikel beschreven staat. Kost je wel tijd, want de lier moet eraf, je moet doen wat er hierboven in de cursieve tekst staat, en het kan zijn dat je er meerdere keren verdikte epoxy in moet gieten om de ruimte tussen binnenschaal en hechthout te vullen. Maar daarna is het echt onverwoestbaar! Dat komt mede door het feit dat Victoire in de opbouw bijna overal hechthout als tussenlaag gebruikte.
​Overigens zijn wij gestopt met hijsen en strijken vanuit de kuip. Het gaat veel en veel sneller als ik het aan de mast doe  :-). De halshoekstrekker (Cunningham hole) leiden we wél naar de kuip. Handig om tijdens het zeilen de trim te veranderen.
Groeten, Aike van der Hoeff (V1044 'van zijl')  
 

Re: Bediening lijnen vanuit de kuip 14-06-2017 11:08:02

Bedankt voor je antwoord Aike.
Ik zal dit jaar de lier er eens afhalen en op onderzoek uitgaan.

mvg,

Bas