geleideblok genuaschoot 07-06-2017 22:10:47

De genuaschoten op onze 1044 komen tegen de buiskap aan als ik de slede naar voren plaats. Hebben andere eigenaren daar ervaring mee en hoe is dat opgelost? Bijv. 2e geleideblok op de rail of losse geleideblokken?

Re: geleideblok genuaschoot 09-06-2017 10:44:00

Hallo Paul,
​Wij hebben een tweede geleideblok gekocht, van Pfeiffer (het is een 32 mm rail). Soms vind je ze tweedehands, maar dan moet je geluk hebben.
​Op de meeste 1044's zit een keerblok op de rand van de kuip, een schildpadblok. Dat is ervoor bedoeld, om de schoot vrij te houden van de buiskap. Ik vind dat ondingen. Als je ze gebruikt creeer je flink wat wrijving extra omdat je de schoot een hoek van bijna 180 graden laat maken. Er zijn echter ook 1044 eigenaren die ze gewoon gebruiken, dus wat de een vervelend vindt ziet een ander als normaal. Die van ons zijn over, ik heb ze eraf gehaald.
​Groeten, Aike van der Hoeff (V1044 'van zijl'

Re: geleideblok genuaschoot 11-06-2017 00:07:30

Dag Aike, 
Bedankt. Ik zag ook al niet goed waar zo'n schildpadblok dan te plaatsen. Op de rail lijkt me inderdaad de beste oplossing. Fijn om te horen dat een gewoon blok voldoet. Ik heb vandaag twee niet te dure blokken gekocht van het merk HS die op de rail moeten passen. Ga morgen kijken, ik ben benieuwd.
Groet, Paul Sinnige V1044 Argo

Re: geleideblok genuaschoot 13-06-2017 09:54:31

Bij loopt de genua schoot tegen de opbouw aan als we de kar naar voor trekken. Op het eind van de genua rail een vast blok en dan naar de winch lijkt me best. Nu hebben ze ook nog door een keerblok lopen maar vorig jaar en afgelopen weekend is het wiel stuk gesprongen.
Ik had wel reeds dezelfde keerblokken( Lewmar) kunnen vinden voor vervanging.
Misschien een voordeel van het keerblok is dat bij een overstagmaneuver een knoop in de schoot handiger in het oog te houden is aan het keerblok dan aan de rail.

Groeten Patrick

Re: geleideblok genuaschoot 13-06-2017 11:48:56

Beste Paul-Aike-Patrick,

​Hoe minder keerblokken hoe beter de vallen / schoten lopen, daar zijn we het wel over eens.
Maar soms ontkom je daar niet aan.
​Ik gebruik het genua keerblok op de kuiprand altijd, heb deze wel moeten aanpassen omdat de schoot niet in lijn met de lier stond.
​Heb op de t-rail  twee genua blokken, het tweede blok gebruik ik om de schoot vrij te houden van de opbouw en in lijn te brengen naar het keerblok. De schoot loopt  vlak langs opbouw / kuiprand.
​Voordeel van het keerblok is dat de schoot tijdens zeilen het {smalle}gangboord  bij de kuip niet "bezet" houd.
​Er komt op het keerblok hoge kracht te staan b.v. 500kg. op de schoot is al gauw 1000kg op het keerblok.
​Ik heb de binnenkant van de kuiprand  ter plaatse van het keerblok wel versterkt.

Ook  een oplossing is--geen buiskap-- een keerblok is dan niet nodig en de wens van onze ontwerper komt uit. Een buiskap breekt de mooie lijn van zijn ontwerpen.

​Patrick-  Als ik de genua aan de wind wil doorzetten loef ik wat op, de druk wat uit het zeil halen, schoot doorzetten en weer terug op koers. Zo is de kracht op schoot en keerblok een stuk minder.

Groeten  Allardt v. Dam   V1044 Compass-Rose.

Re: geleideblok genuaschoot 13-06-2017 18:05:30

Dat is mooi Allardt, je voegt - voor mij tenminste - iets nieuws toe. Gelukkig heb ik onze keerblokken nog, wie weet.
​Bij ons is de zijkant van de kuip, daar waar de blokken zaten, wel behoorlijk goed versterkt. Aan de binnenkant van het polyester zit een dik stuk multiplex. Onze keerblokken zijn door vorige eigenaren veel gebruikt, dat is te zien aan ingesleten gleuven in het teak dat op de kuiprand zit.
​Groeten, Aike