Vriescup / vriesdop Volvo Penta MD7B 28-04-2017 16:31:51

Bij inspectie door jachtservice werd ik gewezen op een vriescup die iets uit het blok stak. Het gaat echt maar om een millimeter maar het is zichtbaar en voelbaar. Hoeveel kwaad kan dit? Wat kunnen de gevolgen zijn? Kan dit gerepareerd worden? Mij werd in ieder geval een redelijk doemscenario voorgespiegeld, hoewel de motor "ook nog wel 10 jaar mee kan". Hij loopt verder als een zonnetje. Ik heb hier te weinig verstand van om in te schatten hoeveel zorgen ik me moet maken.

IMG_0126 1
IMG_0127 1

Re: Vriescup / vriesdop Volvo Penta MD7B 01-05-2017 11:27:33

Beste Boudewijn,

Het is natuurlijk geen fijn idee dat deze dop op het "randje" zit, als deze los komt loopt er koelwater (buitenwater) uit de motor en wordt deze slecht gekoeld. Ook het koelwater  komt onder in je boot terecht. Niet dat onmiddelijk de motor beschadigd maar dient wel te worden gestopt ivm oververhitting.
Er komt nauwelijks grote druk op deze dop, dat wil niet zeggen dat de situatie blijft zoals ze is. Ik zou een noodplan bedenken om in geval van paniek snel te kunnen handelen. Bijvoorbeeld een houten conische prop met wat onder vochtige omstandigheden uithardende kit (roofseal?) en een wigvormig stukje tussen koelwater/uitlaatgasblok om dit te kunnen vastzetten/ borgen.
Na het seizoen de dop vervangen, is een vervelende plek omdat er slecht bij te komen is met gereedschappen om deze goed te kunnen monteren.
De motor zelf is inderdaad onverwoestbaar, mijn 933 uit 1976 heeft een MD7A die na wat dieselbacterie perikelen nu weer perfect start en ook loopt als een zonnetje.

MVG Gerard
V933 Johanna

Re: Vriescup / vriesdop Volvo Penta MD7B 04-05-2017 15:55:32

Beste Boudewijn,

ik heb 2 jaar terug een aantal vriespluggen laten vervangen omdat deze een weinig lekten.
(te wijten aan de slechte kwaliteit koelvloeistof. Deze best om de 2 jaar voledig verversen)
Als er geen lekage is denk ik dat je niet te veel zorgen hoeft te maken want dan hebben ze waarschijnlijk altijd zo gezeten 
tenzij je weet of ze ooit vervangen werden.
Groeten
Patrick
 

Re: Vriescup / vriesdop Volvo Penta MD7B 07-05-2017 12:28:53

Beste Gerard en Patrick,

Bedankt voor jullie reactie. Ik wil jullie (en anderen die hier ooit mee te maken krijgen) de reactie van Fer Clerc (alias de Dieseldokter.nl) niet onthouden; zie onder. Op mijn oproep voor suggesties voor "..een monteur die voor zichzelf werkt..", zoals onder gesuggereerd, helaas (nog) geen reactie. 

"Niet geen doemscenario, doppen zijn idd iets naar buiten gedrukt maar als ze niet lekken is niet zo veel aan de hand.
Als de doppen lek raken moet ze worden vervangen, dit kan maar vaak zijn de afdichtingsvlakken te verrot waardoor de dop gaat lekken. Dit is op zich geen punt weer want dit kan je met vloeibare pakking ondervangen of kneedbaar metaal.
Veel plezier met je motor en ga voor sleutelen aan de motor naar een monteur die voor zichzelf werkt, deze zijn veel handiger en flexibeler met tussen oplossingen."

Groeten,
Boudewijn.