afkitten naad kiel-romp 16-04-2017 16:44:13

Goedendag,

Deze winter heb ik mijn onderwaterschip laten stralen en ben nu bezig een aantal lagen gelshield te zetten op het onderwaterschip.
De kiel zelf is ook gestraald en deze is ook in een 2 comp coating gezet.

Nu heb ik alle kit verwijderd bij de overgang kiel naar romp en dus moet ik deze opnieuw afkitten....mijn vraag is of iemand weet welk merk of soort kit ik he beste kan gebruiken??

Ik hoor het graag.
Bedankt alvast.

Met vr gr
Martijn van Beers
Philos

Re: afkitten naad kiel-romp 17-04-2017 18:31:03

Beste Martijn,

Ik ga komende winter de kielnaad vernieuwen.
Ben het volgende van plan; als de kielnaad schoon is het polyester deel van de kielnaad behandelen met epoxy (poly-pox gt 600 thixotrope hars en poly-pox 355 harder) daarna met Sikaflex 292i maritieme construktielijm de kielnaad afwerken.
Mogelijk wissel ik de Sikaflex met een kit/lijm van Bostik. Ik moet nog info vragen bij Bostik.

Ik heb na de gelshield een tie-coat van Hempel op het onderwaterschip aangebracht.Antifouling hecht (soms) niet goed op de gelshield,de tie-coat werkt als brug tussen de gelshield en antifouling.

Vr. groet Allardt V 1044 Compass-Rose.

Re: afkitten naad kiel-romp 18-04-2017 14:35:32

Beste Martijn,

Met betrekking tot de hechting van antifouling op nieuw aangebrachte gelshield kan ik het verhaal van Allardt bevestigen. Ik kreeg via de watersportwinkel het advies om na de laatste laag gelshield, vrij snel, dus als de gelshield nog plakkerig aanvoelt, de antifouling aan te brengen. Dit zou een goede hechting moeten garanderen.
Hoewel ik het volgens mij conform instructies heb aangebracht, kreeg ik toch na verloop van tijd onthechtingsproblemen. Ik heb de antifouling (Micron van International) er weer afgehaald; twee lagen Primacon aangebracht en vervolgens weer twee lagen antifouling aangebracht. Nu gelukkig geen onthechtings problemen meer. Lijkt mij in ieder geval zinvol om na de laatste laag gelshield nog iets van een primer op te brengen.

Met vriendelijke groet,
Marco, V822 Fiorente

Re: afkitten naad kiel-romp 19-04-2017 15:12:49

Ik heb gedurende de winter van 13/14, na het verwijderen van alle antifouling, de tweecomponents primer van Polyservice gebruikt, op hun advies. De antifouling hecht goed.
​De kit die je in de kielnaad gebruikt moet een 'lijmende' zijn, dus niet een kit die alleen afdicht.

​Groeten, Aike van der Hoeff (V1044 'van zijl')

Re: afkitten naad kiel-romp 10-05-2017 18:00:21

Martijn,

Ik zag hierboven het gebruik van International Primocon staan. Mijn advies is de Kit Rechtstreeks op de Uitgeharde Epoxy te zetten na ontvetten licht schuren, eventueel met een speciale bijvoorbeeld Sikaflex kit primer maar gebruik geen Primocon als primer voor de kit. Ik heb Primocon in de kit Kiel naad gesmeerd om wat roest tegen te gaan in de naad, zo stond dat ooit in een artikel in de Waterkampioen, maar dat werkt niet goed. Op de een of andere manier verweekt de Primocon door de Sikaflex kit die ik gebruikt heb, en doet dit verwacht ik ook bij andere kit merken, dus prima hechting voor Anti fouling maar erg slechte hechting voor kit.

Succes,

Peter Kuppers Victoire 34 Recover