Genua schootlieren Barlow vervangen Victoire 34 14-11-2016 20:53:25

Ik ga wellicht de originele Barlow nr 26 genua lieren vervangen. Ik denk aan Andersen lieren. Heeft iemand ervaring, komen de gaten patronen overeen? Advies voor een genua  lier en maat.

Vriendelijke groet, Peter Küppers

Re: Genua schootlieren Barlow vervangen Victoire 3 15-11-2016 10:44:16

Hallo Peter,
​Je weet neem ik aan dat de onderdelen van de Barlows in Australie te krijgen zijn?
​Kan me wel voorstellen dat je nieuwe lieren wilt hoor.

​Groeten, Aike van der Hoeff (archiefbeheerder)

Re: Genua schootlieren Barlow vervangen Victoire 3 16-11-2016 12:35:09

Ha Aike,

Dat wist ik niet. Ik dacht dat ze niet meer te krijgen waren, ben dus altijd erg voorzichtig met schoonmaken. In de self tailing schoenen (zwart kunststof) zitten wat scheurtjes maar dat zit opgesloten en werkt nog goed. Ik dacht dat die self tailing schoenen niet meer te krijgen zijn. Anders maar even langsvaren daar c-: !  of weet je iemand die een e-mail adres heeft?
Op zich doen de Barlow lieren het nog prima, en het zijn mooie grote lieren, maar ik moet behoorlijk dikke schoten gebruiken anders werkt de self tailing niet, en de lier is verder helemaal glad er zit geen profiel op.

Vriendelijke groet,

Peter

Re: Genua schootlieren Barlow vervangen Victoire 3 16-11-2016 21:01:11

Peter,
​Kijk even in Technisch archief, daar staat een map 'Algemeen', daar staat een document in met gegevens over heel veel Barlow en Barient Lieren. Dat document is door de Victoireclub ergens gevonden en we hebben er nog een paar lieren aan toegevoegd, die er oospronkelijk niet in stonden. Ik heb net even gekeken, maar de 26 staat er niet bij :- (. De 25 en de 27 wel, van beide ook een self tailing versie. Op onze 1044 (uit 1988) staan twee 27's, de self tailing versie.
​In het document staat ook de website van de Australische onderneming die onderdelen levert www.huttonwinches.com . Zij hebben zelfs sets om er een elektrische lier van te maken! Voor zover ik weet reageren ze snel, dus ik zou een mail sturen.
​Het self tailing gedeelte - van de 27 tenminste - kun je verstellen: wijder en smaller maken. Er liggen een stuk of drie kunststof plaatjes onder en als je er daar één van weghaalt wordt de ruimte waar de schoot geklemd wordt smaller, en kun je dus een dunnere schoot gebruiken. Ik hoop dat dat bij de 26 ook kan.
Groeten, Aike

Re: Genua schootlieren Barlow vervangen Victoire 3 17-11-2016 17:28:50

Aike,
Dank je! Erg nuttige informatie. Je zou inderdaad zeggen dat je de schoot dikte moet kunnen aanpassen. Heb hem laatst speciaal daarvoor uit elkaar gehaald maar het leek een geheel. Ga toch weer eens  goed kijken. Dus als ik nog van die schoenen kan krijgen zou dat mooi zijn. Het zijn wel prima lieren.
Groet,
Peter