Plotter en bekabeling 06-06-2016 23:38:45

Ik heb dit voorjaar een nieuwe kaartplotter van Garmin aangeschaft (serie 720)
Deze heb ik aan BB onder de buiskap geplaatst.
Omdat ik de plotter niet permanent aan dek wilde hebben, heb ik een stukje teakhout pas gemaakt in de ronding van het dak. Bovenop het teakdeeltje een sponninkje gemaakt met teaklatjes.
Onder de bracket van de plotter een rechthoekig plaatje aluminium van 2 mm dikte geschroefd.
Het aluminium plaatje pas gemaakt in de teakhouten sponning.
De plotter kan ik daarmee gemakkelijk plaatsen of wegnemen (in-uitschuiven)
Voor de voeding en de Nmea aansluitingen (Repeater) heb ik een 7 polige steker met contrasteker gebruikt.
De contra heb ik links op het console geplaatst, de standaard geleverde kabel van de plotter op maat gemaakt zodat deze in de contra past als de plotter op het dak staat.
Vanuit het elektrische paneel boven de motorruimte twee nieuwe voedingen aangelegd en deze via de mantelbuis die vanaf BB door de loze ruimte boven de hondenkooi naar de waterkering en het console loopt, getrokken door er een oud kabeltje uit te trekken (oud en nieuw wel gesoldeerd en getaped!) Omdat het in de mantelbuis wat stroef ging heb ik van bovenaf wat WD40 in de mantelbuis gespoten! Dat werkt voortreffelijk en het spul verdampt vanzelf weer. Daarna alles achter het console aangesloten en afgewerkt, dek onder het garagedak ook meteen een beurtje gegeven.
De plotter staat op een goed zichtbare plek en het zicht door de buiskap naar voren blijft ook in takt.
Op dezelfde wijze kan ik t.z.t. de plotter ook nog plaatsen bij de kaartentafel (de oude Nmea bekabeling van de oude Philips AP navigator bevindt zich hier nog) en de Repeater op het console aflezen voor SoG.
Tip: mocht je van een mantelbuis willen weten waar deze hhengaat of vandaan komt? Zet de slang van de stofzuiger erop en luister waar het zuigend geluid hoorbaar is. Dat werkt thuis in de meterkast ook !!

Plotter
Plotter
image
Plotter

Re: Plotter en bekabeling 07-06-2016 09:36:53

Hallo Martin,
Interessante manier van bevestigen van je plotter! Ik heb net de beugel van onze nieuwe plotter op dezelfde plek gemonteerd, maar was van plan een tweede beugel te maken, voor binnen bij de kaartentafel. Jouw oplossing is eleganter, ga ik ook gebruiken.
Jullie 933 is uit 1993 (dat is handig om te weten). Ik had namelijk bij onze 1044 uit 1988 flink wat moeite om te achterhalen hoe ik voeding vanuit het paneel boven de motorruimte naar BB kant onder de buiskap kon leiden (mantelbuis? waar dan?). En dan moet ik het NMEA signaal vanaf de AIS transponder nog aanleggen, dat moet namelijk helemaal vanaf de kaartentafel komen, die bij ons aan SB zit.
In het archief zit nauwelijks informatie over waar bij de diverse Victoire types de bedrading loopt. Ik krijg zo langzamerhand wel wat inzicht in die van ons, maar we zouden moeten proberen om stapje voor stapje per Victoire type schematische tekeningen te maken van de plekken van de kabelbundels of de kabelgoten lopen (door middel van het samenvoegen van kennis).
Ik heb net als jij een 7-polige stekker (en socket) van het merk 'Binder' gebruikt, om de plotter aan te sluiten daar onder de buiskap. Niet goedkoop, maar waterdicht, en van industriele kwaliteit.
​Helaas kan ik geen foto's plaatsen, dat kan alleen degene die met een topic begint. 
Groeten, Aike van der Hoeff (V1044 'van zijl')
 

Re: Plotter en bekabeling 07-06-2016 13:21:49

Wij hebben de voet van de plotter op een plankje in hetzelfde model geschroeft. Daar onder 3 strookjes klitterband van 3M.
Dit klitterband zit zo vast als een huis. Voordeel is dat de opbouw schoon en strak blijft als de plotter naar binnen gaat en je hoeft niets te schroeven.
 

Re: Plotter en bekabeling 07-06-2016 21:24:00

In onze V933 loopt aan BB vanuit de kaartentafel een kabelbundel onder het onderste ladekastje en het vloertje door de hondenkooi naar de machinekamer om daar uit te komen in de kabelgoot die naar de klemmenkast gaat. Daar heb ik al eens de meeraderige kabel van de buitenaansluiting van de Navman marifoon doorheen geleid. Als je het 'nestkastje' in de kuip aan BB openmaakt, dan kun je daar je hoofd insteken en zie je hoe de diverse kabeltjes vanuit de klemmenkast (schakelpaneel) het schip ingaan via de binnen- en de buitenschaal. Dan zie je meteen dat daar niets aan te trekken valt want deze zijn allemaal 'meegeplakt' aan het polyester. Kabels volgen met een lamp en een spiegeltje is overigens ook een methode om inzicht te krijgen. Soms moet je 'oude' kabels trekken om deze opnieuw in te voeren met een extra kabel voor bijvoorbeeld een Nmea of Gps. Een extra reserve 'draadje' erbij van voldoende diameter als reserve voeding of als signaaldraad kan ook geen kwaad als je toch bezig bent. Al met al leuke klussen die je niet in het seizoen moet willen doen. Onze V933 was niet voorzien van verwarming, deze heb ik bijv. In de winter van 2014 zelf aangelegd (Webasto 2000 serie) vanuit de BB bakskist ia de hondenkooi naar de salon.