NMEA kabel plotter naar navigatietafel 09-03-2016 20:06:21

Advies gevraagd: Hoe het beste een NMEA 0183 kabel te leggen tussen kajuitdek en de kaartentafel (beide aan bakboord) op de Prudence (1985).

Huidige situatie: De Prudence (1985) heeft op het kajuitdak een Raymarine plotter. De voeding-/datakabel gaat via de zijkant de console in. Daar zijn echter alleen de voedingsdraden aangesloten. Geen NMEA aansluitingen te zien, ook niet aan de kaartentafel.
Midden in de console zit weliswaar een pijpje waar naast de voeding ook de gevers van het log en de dieptemeter uit komen, maar dat loopt tot de garage van het schuifluik. Hoe de kabels van log en dieptemeter lopen is me niet geheel duidelijk, in de kabelboom van de motorruimte verlies ik ze uit het oog.
Met vriendelijke groet, Richard Fransen

Re: NMEA kabel plotter naar navigatietafel 13-03-2016 11:30:07

Hallo Richard,
Ik heb ooit van Hans Lenk gehoord hoe hij het antwoord vond op de vraag 'waar loopt die kabel'.
Schijn met een zeer sterke lamp vanaf de bovenkant of de onderkant op het polyester, daar waar je vermoedt dat de kabel zou kunnen lopen. Kijk dan aan de andere kant om de kabel te zien lopen. Als je van buitenaf de lamp erop zet scheelt het als je binnen zorgt voor zoveel mogelijk duisternis.
Het is een goed werkende oplossing, maar je moet wel een lamp hebben die sterk genoeg is. Ik ben vergeten wat voor lamp hij gebruikt heeft.
Als je de loop van de kabel vindt ben je nog niet klaar, want dan is het nog de vraag of het mogelijk is er iets extra's doorheen te trekken. 

Groeten, Aike van der Hoeff (V1044 'Van Zijl'