lengte ankerketting 15-01-2016 14:48:40

Onlangs heb ik een ankerlier op mijn victoire 1044 geinstalleerd voor een 8 mm ketting. Vraag me nu af hoeveel lengte aan ankerketting ik zal aanschaffen. Ik begrijp dat de lengte erg afhankelijk is van de waterdiepte waarin je wilt ankeren, maar aangezien ik niet nu al mijn toekomstige ankerplekjes kan voorzien vind ik dat lastig. Verder dan Denemarken, Engeland en Noord-Frankrijk zullen mijn reizen niet gaan, dus alles wat binnen deze grenzen ligt omvat min of meer mijn vaargebied. Natuurlijk wil ik ook niet te veel ongebruikte kilo's aan ketting voor in de punt hebben, dus de ketting verlengen met een lijn behoort ook tot de opties. Zijn er clubleden die mij wellicht kunnen vertellen wat hun ervaringen met ankeren zijn en welke kettinglengte zij mij adviseren? Is de breeksterkte van de ketting relevant? Of voldoet de laagste kwaliteit 8mm G30 ook nog ruim voor een 1044?

Re: lengte ankerketting 16-01-2016 10:57:57

Ik kan je geen antwoord geven op de vraag maar zou graag willen weten welke lier er gemonteerd is en of je er foto's van hebt.

Groet en veel anker plezier.

Rene

Re: lengte ankerketting 16-01-2016 11:58:30

Beste Kasper,

Ik heb op mijn 1044 een electrische ankerlier geplaatst en heb in de ankerbak 60m van 8 mm ketting. Kwaliteit DIN 766. 
Dat in combinatie met een 16 kg CQR anker.
Daarmee anker ik in de UK, Denemarken, Frankrijk en Nederland naar tevredenheid. Anker en ketting zijn vooralsnog voldoende gebleken. Mocht het nodig zijn dan kan ik nog 40 meter ankerlijn op de ketting steken, maar dat heb ik tot nu toe niet gedaan.
Je kunt over ketting, ankergewicht en type anker een boek vullen (en dat is ook gedaan).
Wat wel belangrijk is bij de 1044 is de ankerkluis zelf. Die is namelijk te ondiep.
Het gevolg is dat de ketting bij het binnenhalen niet lekker naar voren valt in de ankerbak maar onder de inlaat van de ankerlier blijft liggen en daar "jammed".
De oplossing is een metertje innemen en dan met een bezem de ketting naar voren duwen in de bak.
Er zijn ergere dingen maar het is niet handig geconstrueerd.
ik heb wel eens overwogen om het kastje voor in de punt op te offeren voor een diepere ankerbak, maar heb dat tot nu toe niet gedaan.
wellicht zijn er Victoireleden die dit gedaan hebben en hun ervaring kunnen delen.

groet,
Rene de Nijs