Beste Locatie ontluchter Victoire 34 VP d1-30 10-01-2016 21:26:54


Ik ben een Volvo Penta beluchter aan het installeren in het motorruim voor mijn nieuwe VP d1-30 motor.Staat nog niet op de foto, maar hij zit op de foto rechts zo hoog mogelijk in het motorruim naast het wasbakje, op het horizontale aluminium stripje boven het hoofd van de monteur.
Dit is vrij centraal in het midden van de boot 34 cm boven de waterlijn. Dit is de ideale positie voor onderhoud en de loop van de slangen.
Hij zou echter 50 cm volgens de VP handleiding boven de waterlijn moeten zitten. Ik vraag mij af of de 34 cm wel veilig genoeg is of dat ik toch toch een andere plek moet zoeken.
Bij de MD11C zat de beluchter in de bakskist meer naar achteren in de boot en kwam van de achterkant van de motor ipv de voorkant, daar zit hij hoger maar meer naar de zijkant van de boot. Als we de beluchter hier weer willen monteren dan worden de slangen van de koelwateraanvoer erg lang. Beluchten op de achterkant van D1-30 bij het uitlaat spruit stuk lijkt niet mogelijk.

Kan iemand adviseren of de 34 cm veilig genoeg is of dat ik toch beter de beluchter hoger moet zetten met langere slangen en meer bochten in de slangen, en of de beluchtig bij de D1-30 altijd aan de voorkant van de motor moet, of dat dit ook aan de achterkant kan?

Met vriendelijke groet, Peter

image
image

Re: Beste Locatie ontluchter Victoire 34 VP d1-30 13-01-2016 19:37:12

Dag Peter
wij varen in een V35. Met de D1-30. Daar zit de beluchten keurig weggewerkt in de achterslaper ( boven de saildrive) tot tegen de onderkant van het brug dek.  De situatie in de V 35 is geheel anders maar de beluchten zit dus achter de motor. 
 

Re: Beste Locatie ontluchter Victoire 34 VP d1-30 17-01-2016 18:20:06

Rene,

Dank je voor je antwoord. Ik heb hem nu in de bakskist gezet. De beluchter zit nu achter de motor, meer dan 50 cm boven de waterlijn. Volvo Penta adviseerde hem toch minimaal 50 cm boven de waterlijn te zetten zodat het gewicht van de waterkolom het ontluchtingsklepje altijd open trekt.

Groet,
Peter