Klap of vaanschroef keuze Victoire 34 13-12-2015 21:37:22

Ik ben een nieuwe motor en saildrive installatie aan het voorbereiden. Het is een Volvo Penta D1-30 met S130 saildrive. Mijn oude Maxprop schroef wil ik niet meer gebruiken omdat hij een te kleine diameter heeft volgens schroefberekeningen en omdat hij galvanisch niet geisoleerd is ten opzichte van de saildrive. 
Ik twijfel nu tussen de Volvo Penta geisoleerde bronzen twee blads klapschroef of de Drieblads kunststof Kiwiprop.
Ik denk dat de Volvo Penta schroef de beste prestaties en efficientie levert bij het vooruit varen wat ik belangrijk vindt. 
Heeft iemand ervaringen met de Kiwi Prop of de nieuwe tweeblads klapschroeven van Volvo Penta?
Ik las in tetst dat de Kiwi Prop het slechts presteert, toch hoor ik hier ook goede verhalen over, simpel te monteren, simpel mechaniek. 

Met vriendelijke groet,

Peter Küppers, Victoire 34 Recover

image

Re: Klap of vaanschroef keuze Victoire 34 13-12-2015 21:52:32

Hallo Peter,
Ik weet dat Jaap Tromp een grote voorkeur heeft voor vaanschroeven. Zijn redenering is dat de bronzen klapschroeven uit een grotere hoeveelheid materiaal bestaan dan de bronzen vaanschroeven en ze daardoor veel sneller zinkpatronen 'opeten'. De Kiwiprop is blijkbaar een vaanschroef? Dat zeg je niet expliciet, maar dat moet haast wel want het staat als onderwerp boven je bericht. De Kiwiprop is niet van brons, dus daar valt het nadeel van het zinkpatronen 'opeten' weg. Blijft over hoe effectief die dingen zijn. Daar weet ik niets over.
Ik vind zelf de klapschroeven aardig wat last hebben van speling die op den duur gaat optreden.
Groet, Aike van der Hoeff (V1044 'Van Zijl') 

Re: Klap of vaanschroef keuze Victoire 34 14-12-2015 20:01:53

Hallo Aike,

Dank je voor je antwoord. De Kiwiprop is inderdaad een vaanschroef. Een lekker simpel concept en ontwerp, makkelijk te installeren en inderdaad geen anodes nodig, en niet te duur. Ideaal dus eigenlijk, ik las alleen in een engelse vergelijk test van klap en vaanschroeven dat ze het minst presteren. Maar ik weet niet hoe belangrijk dat nu is en of je dat verschil echt merkt. Wellicht heeft iemand hier ervaring mee.

Met vriendelijke groet,

Peter