Slangen afvoer zelflozende kuip naar afsluiters on 26-10-2015 19:32:45

Nu ik het motorruim leeg heb wil ik ook meteen de bronzen 1.5 inch huiddoorvoeren en schuifafsluiters in het motorruim vervangen door rvs afsluiters en kogelkranen. Ook wil ik de slang vervangen die al 40 jaar oud is. Het is echter een belangrijke slang omdat hij altijd onder de waterlijn zit en de kuipkranen altijd open staan. Heeft iemand een tip voor welke slang hiervoor te gebruiken, en wordt de slang gekrompen op de tule of is een goede slangklem voldoende.

Groet,
Peter, Recover V34

Re: Slangen afvoer zelflozende kuip naar afsluiter 28-10-2015 16:20:27

Peter,
Ik heb in winter 13/14 afvoer van lenspomp vervangen door RVS doorvoer en een RVS afsluiter. Heb de doorzichtige slang met metalen wapening gebruikt. Wel twee slangenklemmen op de tule die op de afsluiter zit. Ik zou voor kuipafvoer hetzelfde doen (is een maatje groter,1,5 inch).
Was wel een ander probleem: RVS afsluiter 1 1/4 inch, slang binnendiameter 38 mm > daar bestaat geen RVS 38 mm slangtule voor die in de 1 1/4 inch afsluiter geschroefd kan worden (voor messing afsluiters van 1 1/4 inch wel). Jaap Tromp heeft een slangtule voor me gemaakt vanuit een pijpfitting (doet hij in zijn scheepsonderhoud bedrijf, heb ik gewoon betaald).
Groeten, Aike van der Hoeff (V1044 'van zijl')

Re: Slangen afvoer zelflozende kuip naar afsluiter 10-11-2015 22:06:24

Ha Aike,

Dank je voor je reactie!
Ik heb twee 1,5 inch RVS huiddoorvoeren plus kogelkraan gekocht bij Vetus. Vorige keer toen ik RVS afsluiters kocht bij Vetus had ik problemen met de schroefdraad die liep te zwaar. Op de werf waar ik lig heeft iemand ze voor mij toen weer gangbaar gemaakt. Toen ik deze bestelde bij Vetus heb ik Kok watersport gevraagd hierop te letten, zij hebben dit gedaan en inderdaad de geleverde doorvoer en kraan schroefdraad liep weer vast, over Vetus kwaliteitscontrole gesproken!
De RVS tule die Vetus levert betaat alleen in een grote maat, dus ik moest bij het RVS paleis een rvs tule kopen. Ook nu dus weer een niet echt soepel lopende schroefdraad.
Tip let hierop indien je RVS kranen koopt.
Als je het eenmaal voor elkaar hebt gaat het wel heel lang mee!

Met vriendelijke groet,

Peter