Afvoer electrische bilgepomp 20-10-2015 10:50:55

Deze winter staat op programma het installeren van een automatisch werkende bilgepomp.
De aansluiting van de afvoer geeft nog enige hoofdbrekens.
Wie heeft hier mogelijk ervaring mee, of heeft op zijn boot een prima werkende oplossing aangetroffen?
Alvast dank,
vr.gr.,
Teun Bakker
Schokkerhaven

Re: Afvoer electrische bilgepomp 23-10-2015 15:15:57

Hallo Teun,
Ik heb nog geen ervaring met het maken van een afvoer voor een elektrische bilgepomp, wij hebben tot nu toe alleen een handbediende pomp. Daarvan heb ik twee jaar geleden wel de huidoorvoer en de afsluiter vervangen.
Ik zou denken dat je de afvoer van de elektrische pomp kunt samenvoegen met de afvoer van de handbediende bilgepomp (die jullie ook hebben neem ik aan) door middel van een T-stuk (bij voorkeur een T-stuk met schuine aanvoer). Er is geen kans dat het af te voeren water de handbediende bilgepomp in gaat, in plaats van naar buiten, want in de handbilgepomp zit een klep die dat tegenhoudt.
Is dit een antwoord op je vraag, of heb ik het niet goed begrepen?
Groet, Aike van der Hoeff (V1044 'Van Zijl')

Re: Afvoer electrische bilgepomp. 23-10-2015 19:10:08

Beste Teun,
Ik heb een automatische bilgepomp met een capaciteit van 5000 liter per uur.
Via een vlotter die continu onder spanning staat en apart gezekerd is wordt de pomp aangestuurd. Ik heb de pomp voor de motor geplaatst.
Met Sikaflex heb ik de pomp "vastgeplakt" op de bodem.
De afvoerslang heb ik langs de motor dan door het achteronder en via een zwanenhals en kunststof huiddoorvoer door de spiegel naar buiten lopen.
Groet, Allardt ---V1044 Compass-Rose.
 

Re: Afvoer electrische bilgepomp 22-11-2015 22:50:01

Beste Aike en Allardt,
Tot hiertoe bedankt voor jullie bijdrage.  Mijn gedachten zijn op dit moment, de pomp te plaatsen, naast de afzuigmond van de handbediende bilgepomp. Van daaruit bezien is de afvoer naar het achterschip etc. in mijn ogen nogal een operatie. Het idee van Aike (aansluiting zoeken bij de bestaande afvoer) brengt mij op het idee, een aansluiting te maken aan de gootsteen afvoer. Gezien hoogte waterlijn, zal dit wel een bedrijfzekere aansluitng (met terugslagklep o.i.d) moeten zijn. Nadere onderzoek is hiervoor nodig. Wordt vervolgd.