Vibratie roer V34 08-06-2015 20:46:24

Boven de 5 knopen gaat mijn roer vibreren.
De kunststof lagers in de pijp zijn recent vervangen, het onderste lager is echter niet goed verlijmd door de werf waar ik in de winter lig en is wat naar beneden gezakt maar het roer draait goed spelingvrij en dit kan verder geen kwaad. Wel zou ik het volgend jaar dit toch weer goed willen vastlijmen. Weet iemand hoe je dit goed moet vastzetten, het is een wit kunststof lager, geen nylon (ben de naam vergeten)?
Het lager aan de onderkant van de scheg was niet vervangen en heeft speling, zou dit een oorzaak voor het vibreren kunnen zijn, of moet ik het zoeken in de afwerking van de achterkant van het roer (loslaten wervels). 
Tips en ervaringen zijn welkom!

Zeilers groet, Peter Küppers, Recover V 34

Re: Vibratie roer V34 09-06-2015 12:09:39

Hallo Peter,
Het materiaal dat voor de lagers gebruikt wordt is de kunststof Delrin, ook wel bekend onder de naam Pom.
Als ik je verhaal lees is mijn conclusie dat de vebratie voortkomt uit het feit dat er nieuwe lagers geplaatst zijn, daarop voortbordurend lijkt me dat onderste lager (dat in feite los zit) de boosdoener.
Het kan ook dat je, doordat er nieuwe lagers geplaatst en daar geen speling meer in zit, zijn last krijgt van de speling in het lager in de hak.
Ik heb zelf geen ervaring. Hans Kolklman van de 933 Victoiria heeft dat wel. Hij heeft ook de hak op een andere betere manier bevestigd. Ik weet niet of hij het lager in de hak vervangen heeft.
Groet, AIke van der Hoeff (1044 'Van Zijl')