Strijkbare mast 24-05-2015 16:30:28

Hoogte mast 933 > 13,05 meter
Veilige doorvaarthoogte Hollandse/Stichtse brug> 12,60 meter

Ligplaatshouders in Naarden, Almere of Huizen ondervinden het probleem van de beperkte doorvaarthoogte van de vaste bruggen.
Mijn oog was gevallen op een Victoire 933, maar wilde niet verhuizen van ligplaats uit Huizen. Afweging was om of de mast in te korten of een maststrijkinstallatie te maken. Aangezien ik geen concessie wilde doen aan het zeilplan en de kosten van het één of het ander ongeveer gelijk zouden uitpakken, heb ik gekozen voor het strijken van de mast. Voorwaarde was echter dat de handelingen eenvoudig zouden zijn en binnen enkele minuten. Ik heb daarom gekozen voor een systeem waarbij de mast slechts enkele meters wordt gestreken, voldoende om de totale hoogte terug te brengen tot 12,6 meter. Dit had als voordeel dat een bokkenpoot en een zware onooglijke mastvoet niet nodig zouden zijn.
Onder het hart van de mast heb ik een draaipunt gemaakt met voldoende uitslag om de mast enkele meters te kantelen. Tussen de voorstag en het dekbeslag zijn twee drieschijfsblokken gemonteerd en beslag voor een vaste verbinding. De voorste babystagen zijn voorzien van snelspanners. De zijstagen zijn voorzien van een slingerwand. Bij de achterstag is de stagspanner vervangen door eveneens blokken met staaldraad en blokken met een lijn.

De procedure bij het strijken is als volgt :
1.Grootzeil naar beneden, rolfok inrollen.
2.De achterstag ontspannen (dan ontspant de voorstag).
3.De giek omhoog.
4.Lijn van de blokken (voorstag) vastzetten op de kikker.
5.De vaste verbinding van de voorstag losmaken en de veiligheidskabel (op exacte lengte) ertussen bevestigen.
6.Snelspanners babystagen losmaken.
7.Maststrijken, waarbij de voorstag ongeveer 1,5 meter wordt gevierd.

Deze handeling is binnen 2 à 3 minuten (tijdens het varen) rond.
Voor nadere informatie en bezichtiging kunt u contact opnemen met :
Luc van den Berg
Telefoonnummer 035-6246520 of 06-41763799