Roerkoning V933 23-05-2015 17:00:34

Vraag:
Bij onze victoire 933 staat de helmstok los in de roerkoning. Wij hebben de grote moer al vast gedraaid, maar de 2 imbusjes blijken ook los te komen. Via Wim Blankenstijn al gehoord met loctite deze imbusjes vast te zetten maar dan krijg je ze nooit meer los. Wie heeft nog een oplossing.
Edwin Schuurman

Antwoord:
De oplossing is de manier waarop Victoire vroeger het helmstokblok aan de roerkoning bevestigde.
Het boveneinde van de roerkoning is taps uitgevoerd, evenals het grote gat in het blok. Door de tapse uitvoering moet het blok klemmen op de roerkoning mits het onder spanning naar beneden wordt gedrukt; dat gebeurde met een grote moer. Als exta zekerheid werd het blok geborgd met een licht tapse pen, door het blok en door de roerkoning.
Als je dit ook wilt dan moet je het volgende doen.
De imbusboutjes verwijderen. Het blok op de roerkoning klemmen met behulp van de grote moer (grote ring ertussen), let wel op de goede stand anders staat je helmstok scheef als je roer rechtstaat en dat vaart vervelend.
Dan een gat (laten) boren van iets minder dan 10 mm en (laten) ruimen tot een perspassing P8. de verbinding dan maken met een op lengte gezaagd stuk RVS staf van 10 mm rond. Gezien de nauwkeurigheid van een en ander heb je hiervoor goed gereedschap nodig en een kolomboormachine met opspanmogelijkheid. Als je hiermee niet bekend bent dan kun je dit beter laten doen. Ik heb goede ervaringen gehad met metaalverwerkingsbedrijf Van Ommeren in Alkmaar.
Succes, Fred Geurts