Ankerlier 23-05-2015 16:00:29

Ankerlier
Vraag:
Wie heeft ervaring met het plaatsen van een handbediende ankerlier (geen elektrische) met name onderplaat en doorvoer naar ankerkluis. -------------Inmiddels een ankerlier laten plaatsen vlak achter de ankerkluis met ketting doorvoer in de ankerkluis.

Antwoord:
Bij ons schip een 34 staat die gewoon achter de ankerbak met een houten plaat onderdeks. De ankerketting doe ik steeds zelf op de lier. Dat kan ook permanent, met een toevoer van de ketting vlak voor de lier naar de ankerbak. Nadeel: de ketting loopt van de lier over de ankerbak naar het anker en je kunt geen andere zaken meer daar opbergen.

Antwoord 2:
Ik heb op mijn 1044 een handbediende ankerlier Simpson-Lawrence met horizontale bediening. Deze is gemonteerd achter het ankerluik bovendeks op een teakplank van 2,5 cm dik en onderdeks geborgd door een rvs plaat 3 mm. Ik heb 15 m ketting en daaraan gesplitst 50 m nylon lijn 16 mm. De ketting/lijn loopt door een pijp naar de ankerkluis. Het geheel werkt prima alleen bij het ophalen heb ik het luik open en moet de ketting/lijn geleiden. De ankerkluis is achteraan niet zo diep en zonder geleiding stopt alles gauw op.