RVS mastondersteuning 1044 07-03-2015 15:23:02

Bij het demonteren van de aluminium mastvoet, die met 4 bouten is bevestigd door het dek aan de rvs maststeun, is de steun verschoven. Hij is met geen mogelijkheid meer op de juiste plaats te krijgen.
Ik heb ook al getracht de tafel te demonteren maar dat is niet mogelijk zonder een deel te slopen. Wie heeft hier ervaring mee en kan mij vertellen hoe een en ander in elkaar zit en hoe ik de steun weer op de juiste positie krijg.
Groet Frank

Re: RVS mastondersteuning 1044 08-03-2015 11:21:14

Goedendag Frank,

Ik weet uit uw verhaal niet naar welke zijde de paal verschoven is maar wij hebben destijds in onze V1044 de paal verschoven met behulp van een ratel spanband.
Blok hout met tapijt er tussen in de kajuitopening geplaatst spanband er om heen, naar de paal en voorzichtig op spanning zetten, ging prima.

Met vriendelijke groet,

Rinze Smit ( Rolin V37)

Re: RVS mastondersteuning 1044 08-03-2015 15:47:21

Beste Rinze,

Goeie tip maar de maststeun is aan de bovenzijde richting de kajuitingang en schuin naar bakboord verschoven. Aan de onderzijde precies tegenovergesteld dus. Als ik aan de bovenzijde duw dan zit er aan de onderzijde helemaal geen beweging in. De boot staat momenteel wel op een bok. Misschien is probleem opgelost als hij weer in het water ligt?
Groet, Frank

Re: RVS mastondersteuning 1044 10-03-2015 18:17:32

Beste Frank,
Heb een aantal jaren terug de {giet}aluminium mastvoet vervangen door een RVS voet. Dit omdat in het giet aluminium een scheurtje zat.
Ook bij mij verschoof de steunpaal richting kajuit ingang. Door de tafel wat op te tillen en als "hefboom" te gebruiken kon ik de steunpaal terug drukken en lukte het de steunpaal weer op z'n plaats te krijgen. De boot stond op een bok.
Als dit bij jou niet lukt dan is de kans groot dat als de boot in het water ligt het wel kan lukken.
De rompbelasting is dan normaal.Nu staat de boot op de kiel
Ook kan de voet plaat niet haaks op de steunpaal gelast zijn, de bevestiging wat lossen bij de kiel en kijk wat er gebeurt. Veel spanning heeft een oorzaak.
Wil je op kant aan de gang dan zou ik een dommekracht gebruiken en voorzichtig spanning zetten tussen kiel en kajuit dak, d.m.v. een houten balk en twee houten platen. Je hebt maar een paar millimeter ruimte nodig.
Wens je succes.

Allardt, V1044 Compass-Rose.


Re: RVS mastondersteuning 1044 10-03-2015 18:51:45

Beste allardt,

Dank voor je reactie. Wat bedoel je met de bevestiging wat lossen bij de kiel? Het vloerdeel wat toegang geeft tot dat deel van de kiel waar de steun op staat is niet los te krijgen zodat ik niet kan bekijken hoe de rvs paal op de kiel staat. Weet je hoe je dit vloerdeel kunt verwijderen? Ik heb overigens met een krik en balk het dak een beetje gelift. Er kwam meer ruimte tussen kopplaat en dak zodat hier beweging in kwam maar de voet van de paal komt niet van zijn plaats.
Groet,
Frank

Re: RVS mastondersteuning 1044 11-03-2015 18:04:19

Beste Frank,
Het vloerdeel kan/moet eruit wil je bij de verbinding steunpaal en kiel komen.
Begin om het kleine luik, met luik oog, er uit te halen. Wrik dan met b.v. een plamuurmes tussen de spantbetimmering en volgend vloerdeel {onder de tafel} deze omhoog te drukken. Dat kan stroef gaan maar kan eruit, dit vloerdeel zit klemvast tussen de vaste vloer. Dit grote vloerdeel gaat tot halverwege de steunpaal waar de kunststofring zit. Dan heb je nog een kleiner vloerdeel dat tot onder de plint van het hoofdschot loopt. Om dat vloerdeel er uit te halen begin je bij de steunpaal kant. Ik beschrijf je hoe het bij mij aan boord gemonteerd is, en gebruik de ruimte voor levensmiddelen tijdens de vakantie.

Groet, Allardt.

Re: RVS mastondersteuning 1044 14-03-2015 16:22:09

Beste Allardt,

Ik heb vandaag je advies opgevolgd en met een plamuurmes de vloerdelen verwijderd. Het ging buitengewoon makkelijk. Zo makkelijk dat ik me een beetje dom voelde dat ik hier in de afgelopen 16 jaar dat ik deze 10 bezit, niet achter ben gekomen. Goede plaats overigens om spullen op te bergen. De maststeun zit met 2 joekels van bouten geborgd aan de kiel en is ook nog vastgekit. Hij is dus niet verschoven. Ik vermoed doordat de boot momenteel op een bok staat, de kiel toch enkele millimeters naar binnen wordt gedrukt. Dit is voor het oog niet zichtbaar. Enkele millimeter aan de onderzijde heeft al snel centimeters afwijking aan de bovenzijde tot gevolg. Ik vermoed dat de steun weer vanzelf op de goede plaats zal komen wanneer de boot in het water ligt.
Afwachten dus maar. Ik hou jullie op de hoogte.

Groet,
Frank.

Re: RVS mastondersteuning 1044 16-03-2015 20:17:32

Beste |Frank,
Zoals Rinze Smit hierboven ook al aangeeft, is de "paal" makkelijk weer op zijn plaats te krijgen.
Stel dat hij naar achter verschoven is; de meertouwen om de voorste bolders leggen+aan de paal verbinden via het voorluik. Een balkje of stuk plank tussen de touwen en met deze plank het touw in elkaar draaien en voila...

Re: RVS mastondersteuning 1044 22-03-2015 09:11:47

Beste Teun,

Bedankt voor de tip, ga ik zeker proberen maar pas wanneer de boot weer in het water ligt. Als ik dit nu zou doen dan zou ik de paal buigen. Aan de onderzijde zit ie muurvast. Ik denk dat door het steunen op de kiel er toch spanning ontstaat op de romp.
Groet, Frank.

Re: RVS mastondersteuning 1044 20-04-2015 11:05:04

Beste medeVictoirezeilers,
dank zij dit artikel van de kennisbank ben ik niet met hetzelfde probleem geconfronteerd toen ik vanmorgen mijn mastvoet moest verwijderen omdat we een nieuwe mast krijgen.
Als gewaarschuwd man heb ik de bouten één voor één losgedraaid en andersom (van beneden naar boven weer in de gaten gedraaid. Dankzij die maatregel is de maststeun keurig op z'n plek gebleven, terwijl ik toch de mastvoet kon verwijderen. Misschien een tip voor toekomstige mastvoet-verwijderaars. Of een open deur?
Rob Martijn,
a.b. Inish, Simon's Town, Zuid-Afrika.

Re: RVS mastondersteuning 1044 25-04-2015 17:05:55

Fijn te horen Rob, ben ik in ieder geval niet voor niets zo dom geweest.
Maar goed de boot is vandaag te water gegaan en de mast is geen millimeter van plaats veranderd.
Dan maar aan de slag en jullie adviezen opvolgen.
Iedereen bedankt.
Groet Frank.

Re: RVS mastondersteuning 1044 13-05-2015 15:27:49

De maststeun staat weer op zijn oorspronkelijke plaats. Zoals ik vertelde was de steun naar achter (richting kajuitingang) verschoven.
In plaats van trekken, zoals werd voorgesteld, zijn we met een klein hydraulisch krikje en een lange balk gaan drukken. We hebben de krik horizontaal tegen de balk onder de kajuitingang geplaatst (uiteraard een beschermplankje ertussen)en dan een lange balk (circa 2,5 meter) tussen paal en krik. Een kind kan de was doen. Succes ermee mocht het iemand ooit nog overkomen.