Fluxgate kompas 01-08-2013 22:40:03

Wat is de beste plek om het fluxgate kompas van een raymarine roerautomaat te monteren in een victorie 933 van het laatste type. Het lukte de officiële raymarine installateur tot nu toe nog niet om een plek te vinden zonder storing. Vast armelijk dank voor de suggesties, Wilco Lesterhuis

Re: Fluxgate kompas 03-08-2013 20:14:05

Ik heb dit voorjaar een raymarine stuurautomaat in onze victoire 34 gemonteerd. het fluxgatekompas zit tegen tegen het schot (BB) waar de kaartentafel zit, maar dan aan de andere kant (voorkant) van dat schot, en zo hoog mogelijk onder het zijdek. Goed plekje, niks magneetachtigs of ijzer in de buurt. En dicht bij de stuurcomputer, die aan de andere kant tegen dat schot zit. Ik heb het aanwijsinstrument in het achterschot van de kajuit geplaatst, een van de sestrelkompassen daarvoor opgeofferd. Succes ermee, wim zegeling

Re: Fluxgate kompas 03-08-2013 21:10:54

Beste Wilco,

Ik heb 2 jaar geleden een Raymarine stuurautomaat ingebouwd in onze 933 (oude model uit 1984). Ik heb de computer ingebouwd tegen de achterwand van de bakskist (helemaal rechts als je die open doet; de bakskist zit bij ons aan stuurboord), en het fluxgate kompas aan de andere zijde van de kuip, dus aan bakboord, bij het voeteneinde van de hondenkooi (ik geloof tegen de 'binnenwand' die de scheiding vormt tussen het de natte hangkast en de hondenkooi). Dat is wel wat dicht bij de motor wellicht (hemelsbreed ca. 80 cm schat ik) maar het werkt prima. Voor zover we merken is er maximaal ca. 5-10 graden afwijking tussen fluxgatekompas en het gewone kompas, maar ik heb eigenlijk nooit onderzocht of dit consequent één kant op is en meestal is er toch golfslag of helling waardoor die afwijking moeilijk exact te zien is. Of er is stroming... Hoe dan ook werkt e.e.a. zo prima! Voordeel van deze plek is de gemakkelijke montage zonder te hoeven boren of schroeven in het polyester!
Op het nieuwe model denk ik dat het voeteneind van de achterhut eveneens een goede plek is, maar dat weet ik niet zeker.
Nog één tip: leg een zo dik mogelijke stroomdraad aan naar de stuurcomputer, dikker dan geadviseerd door Raymarine, want anders krijgt ie te weinig stroom (gold in ieder geval voor onze SPX-5 Tiller Pilot).
Succes ermee en als je nog vragen hebt, mail gerust.

Tjeerd Koopmans (t.koopmans'at'worldonline.nl)
s/y Dwaalster
www.dwaalster.info

Re: Fluxgate kompas 06-08-2013 16:35:54

Hoi Wilco,

Bij onze 933 uit 2001 zit hij zoals Tjeerd al suggereerde inderdaad tegen het voeteneind van het achterbed, dit is indertijd door de werf zo gedaan. Ik heb altijd een kleine afwijking tussen het gewone kompas en het kompas van de automaat maar dat is verder niet echt een probleem.

Groet, Hans