Kop Spinakkerboom V933 05-06-2013 09:43:55

Ik ben op zoek naar een nieuwe kop voor op mijn spinakkerboom. van een V933 uit 1990. Onlangs is deze gebroken en ik kan op zich wel iets vinden maar deze zijn korter, waardoor hij niet meer in de beugels op het dek past, ik ben dus op zoek naar een kop met ongeveer de zelfde afmeting, Kan iemand me helpen?

Re: Kop Spinakkerboom V933 18-06-2013 21:17:11

Hallo Niels,
Wat is er precies gebroken? De kop of de boom? Kan een kop 'korter' zijn? Waarschijnlijk heb ik onvoldoende ervaring om goed te begrijpen waar je het over hebt.
Groet, Aike van der Hoeff

Re: Kop Spinakkerboom V933 20-06-2013 16:24:19

Hallo Aike, de boom bestaat uit een Aluminium buis, daarop zit de kop van de boom aan beide kanten. (het spinnakerboombeslag) Dit beslag is gebroken (de haak waarmee je de schoot vast zet (of die je aan de mast zet, het zijn n.l.) de zelfde) dit alles bij elkaar bepaald de lengte van de boom, Op zich is het geen ramp als door een ander beslag de boom in zijn totaal korter wordt, echter past hij dan niet meer op de steunen op het dek waardoor ik deze moet verplaatsen en dat doe ik als het niet hoeft, liever niet. Groet Niels

Re: Kop Spinakkerboom V933 21-06-2013 20:35:47

Hallo Niels,
Je kunt dus geen kop vinden die genoeg lengte heeft. Dan blijft er niets anders over dan de buis een stukje verlengen. Kleiner stukje buis binnenin schuiven als verbindingsstuk. Lijmen met epoxy, dat spul is niet te overtreffen. Het zal alleen lastig worden om voldoende ruimte te hebben om de nieuwe kop erin te schuiven, want daar zit nou net dat verbindingsstuk. Mogelijk moet je scheiding tussen oud en nieuw wat opschuiven, zodat het verlengstukje wat meer is dan je nodig hebt.
Groeten, Aike

Re: Kop Spinakkerboom V933 24-06-2013 15:50:47

beste Aike, verlengen van de boom om zo toch op de goeie lengte te komen lijkt me niet het beste (meest solide) plan. Ik hoopte eigenlijk dat via de Victoireclub nog bekend was of de zelfde koppen ergens te krijgen waren, of dat iemand er nog ergens een had liggen omdat hij bv een carbon boom had aangeschaft. eventueel kan ik nog een nieuwe maken en dan een iets langere buis gebruiken, of toch een aanpassing op mijn dek waardoor het toch past. Ik ben er nog niet helemaal uit. Groet Niels

Re: Kop Spinakkerboom V933 30-06-2013 12:51:07

Hallo Niels,
Dat je dat niet solide genoeg vindt kan ik me voorstellen, maar ik heb de afgelopen jaren geleerd dat lijmen met epoxy ijzersterk is. Ik zou het zelf wel aandurven. En het is een stuk goedkoper dan een nieuwe buis kopen.
Je kunt proberen om op www.zeilersforum.nl iemand te vinden die weet waar je eenzelfde kop kunt kopen, of die er een heeft liggen. En www.bootjessloperij.nl, in Bovenkarspel (Enkhuizen). Stuur hem een foto en hij reageert, hoef je er niet eens naartoe.
Groeten, Aike

Re: Kop Spinakkerboom V933 24-07-2013 10:23:46

Beste Aike
dank je voor de tips, van het zeilersforum en de bootjesslooperij ik ga het proberen