Maststrijk installatie V22 21-04-2013 17:28:33

Wie kan mij foto's of tekeningen toezenden van een maststrijkinstallatie of strijkwant voor een V22.

Re: Maststrijk installatie V22 23-04-2013 18:09:39

Ik kan je geen foto's sturen. Maar ik heb een 22 gehad met een maststrijkinstallatie: twee 'poten'bevestigd aan de puttings van het hoofdwant naar voren naar de mast, de kromming van de boot volgend en bevestigd weer aan een rvs plaat met drie gaten voor bevestiging: de voorstag de beide 'poten' en, met een talie er tussen, op het dek aan de putting voor. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Frans van der Ploeg, V34 Lamantijn.

Re: Maststrijk installatie V22 27-04-2013 17:00:50

Ook ik heb geen foto's van een V22 maar heb een V26 en V822 gehad met maststrijkinstallatie. Belangrijkste punt wat mij betreft is dat het draaipunt van de mast (mastbout) precies in lijn moet staan met het punt waar je verstaging draait. Er komt als het ware een vast stuk verstaging in een driehoek van je dek tot aan dat draaipunt en vanaf daar loopt je verstaging normaal. Deze driehoek is op verschillende manieren te maken, ik had steeds gelaste RVS pijp maar ik heb het ook wel gezien deels van staaldraad. Er komt in ieder geval aan beide kanten een extra stuk want richting de punt bij en daar moet je dus twee extra puttings knutselen, kijk dus goed uit waar je binnen uitkomt en of je er bij kan. Is het draaipunt niet goed uitgelijnd dan kan bij het strijken de boel óf te los komen te staan waardoor de mast niet alleen van boven naar beneden kan bewegen maar ook van links naar rechts, óf te strak en dan trek je heel je handel aan gort. Je kan werken met een vaste bok of met een sprenkel op je mastvoet. Vaste bok heeft als voordeel dat hij altijd klaar is voor gebruik maar voegt wel extra gewicht toe en vergt nog meer geknutsel.
Ik kan je wel wat foto's mailen van onze 822 waarop duidelijk te zien is wat ik bedoel, laat maar even weten.

Groet, Hans
V933 Heiltje

Re: Maststrijk installatie V22 12-07-2013 17:36:43

ik heb een V22 en zal proberen een foto te maken met de strijkinrichting zoals beschreven in het eerste antwoord op jouw vraag, zo heb ik het ook, tot volle tevredenheid. Harmen Ament
maar misschien is alles al opgelost?