twee draadjes los 01-04-2013 22:22:45

Vandaag m'n victron lader (pallas 12/25) even losgehaald om ergens bij te kunnen en in een moment van onachtzaamheid twee blinde stekkertjes aan de onderkant er uit getrokken zonder goed te kijken waar ze in zaten....... Er zitten dus 10 pennen waar stekkertjes op kunnen en ik vermoedde er maar twee. Heeft iemand enig idee waar ze normaal gesproken op zouden moeten zitten, het is een V933 uit 2001. De pennetjes zijn als volgt: 1 druppelladen -, 2 druppelladen +, 3 temp.sensor -, 4 temp. sensor +, 5 equilalize schakelaar, 6 boost LED, 7 equalize LED, 8 flost LED, 9 failure LED, 10 nul. De draden zijn gewoon zwart en rood. Op de pennen is niet te zien waar de stekkers gezeten hebben en de twee draden verdwijnen in de kabelboom richting kajuit. Alvast bedankt voor eventuele hulp!!

Groet, Hans Stein V933 Heiltje

Re: twee draadjes los 02-04-2013 07:17:25

Dag Hans,

Als je geen controle paneel of bedieningspaneel in de kajuit hebt lijkt het erop dat het een temp.sensor is je kunt dat nazien om bij de accu te gaan kijken of daar de betreffende draden zichtbaar zijn.
Als ze daar aanwezig zijn kun je het nog gaan controleren door met een ohmmeter te gaan meten.

Groet, Rinze Smit / Rolin V37

Re: twee draadjes los 02-04-2013 09:13:22

Hoi Rinze,

Dank voor je antwoord, die temp.sensor was idd één van de mogelijkheden die ik ook in gedachte heb maar na nader onderzoek zou het volgens mij ook nog de druppellader voor de startaccu kunnen zijn. Pen 1 en 2 zijn druppellader + en - en in de manual van Victron staat dat voor de startaccu gewoon 1.5 mm draad gebruikt kan worden. Ik ben niet zo thuis in de electra maar ik ga denk ik inderdaad eerst eens kijken of ik die draden terug kan vinden in de accubak. Ik kan me niet herinneren er ooit iets van een sensor gezien te hebben. Wat/hoe zou ik op de draden moeten meten om te zien of het daadwerkelijk de druppellader al dan niet warmtesensor is?

Groet, Hans

Re: twee draadjes los 02-04-2013 13:51:49

De sensor zal je dan bij de accu moeten vinden, als het de druppellader functies is zullen de draden op de + en - pool van de accu aangesloten zitten.
Spanningszoeker op de rood/zwart bij de lader als het lampje brand draad bij accu los halen en zien of het lampje uit gaat.

Groet Rinze

Re: twee draadjes los 02-04-2013 18:10:47

Duidelijk verhaal, ik ga zaterdag verder, lijkt me stug dat daar niet te uit te komen valt.

Nogmaals dank, groet,

Hans

Re: twee draadjes los 14-04-2013 20:08:23

Edit: het waren inderdaad de draadjes van de druppellader voor de startaccu, alles doet het weer :-)