kaarplotter onder de buiskap (V-1044) 03-01-2013 15:57:30

Heb me een nieuwe kaarplotter aangeschaft en wil deze gelijk monteren onder de buiskap. Na het één en ander gedemonteerd te hebben blijkt het niet zo vanzelfsprekend om de kabels mee te geleiden in de buis die de kabels van de instrumenten boven het luik doorvoert naar het instrumentenpaneel.
Heeft hier iemand ervaring mee ? Advies ?
Alvast bedankt
Ronny

Re: kaarplotter onder de buiskap (V-1044) 05-01-2013 19:09:02

beste Ronny,
Ik heb het als volgt gedaan; garagedak eraf en schoonmaken.In de polyester buiskap rand zit de plastic buis die uitkomt in / bij het instrumentenpaneel.Gebruik een dunne kunststof trekveer om je kabeltje door te trekken.Garagedak monteren en kitten.
groet, Allardt---1044 Compass-rose.

Re: kaarplotter onder de buiskap (V-1044) 06-01-2013 09:50:03

Dag Ronny,

Bij de V1044 van ons destijds hebben we de kabel naast de kabelbuizen, die door de waterkering gaan, er langs laten lopen. De gemonteerde buizen zaten al vol.
Kit verwijderen naast de bestaande openingen, stalen trekveer (buigt niet dubbel) doorvoeren,kom je tussen de schaaldelen uit boven het plafond van de achterkajuit.
Op het plafond was bij ons schip een lampje gemonteerd, die verwijderd, een z'n groot mogelijk gat onder het lampje geboord en met een lasdraadje de trekveer kunnen pakken, vandaar uit naar het kastje bij de kaarten tafel doorvoeren. De kans bestaat dat dit niet bij elke V1044 zal lukken ivm het plakken van de twee schaal delen op elkaar, en de aangebrachte verlijmingspasta, maar ongetwijfelt het proberen waard.
Bij de V37 van ons hebben ze de waterkeerring massief gemaakt en ook nog eens vergeten de buizen aan te leggen, daar hebben we het plafond iets moeten laten zakken om de bekabeling er onder door aan te leggen. (geen vast plafond)

Ik hoop dat je er wat mee kunt.

Gr. Rinze Smit / Rolin V37

Re: kaarplotter onder de buiskap (V-1044) 07-01-2013 10:31:15

Hey,

Beiden bedankt voor de info. Duidelijk het proberen waard; toch alvast met een trekveer. Moet wel 2 kabels verwerken; voeding + netwerk.

Vr Gr
Ronny

Re: kaarplotter onder de buiskap (V-1044) 11-01-2013 13:01:58

Beste Ronny,

Ik heb ook ontzettend liggen knoeien met dit probleem. Alle tips die je kunt gebruiken staan al in de voorgaande antwoorden. Maar misschien kun je hier nog iets mee.
Omdat het aantal elektronische instrumenten de laatste decennia geweldig toeneemt zitten de buizen om de draden naar je schakelpaneel te brengen gauw vol. Zo ook de buis die door de waterkering loopt van je garage.
Recent kwam ik er echter achter dat bij mijn 1044 (bouwnummer 65 uit 1995) er twee (!) buizen lopen. Dat was heel moeilijk te zien zelfs als de garage helemaal verwijderd is. Dat kwam met name omdat er een hele dot kit voorzat.
Wellicht is het de moeite omdat eens goed te onderzoeken.

Groeten,

Rene de Nijs van de Shocking Blue

Re: kaarplotter onder de buiskap (V-1044) 01-02-2013 16:47:37

Beste Ronny,

Ik heb het wat anders zitten: in de want naast de kajuitingang zitten bij mij 4 meters ingebouwd. Aan de binnenkant komen daar dus gewoon kabels uit en zie je de achterkant van de meters. Daar is een vals wandje van hout voor geplaatst, zodat het netjes lijkt.
Ik heb nu de kaartplotter op een voetje gemonteerd naast het luik van de kajuitingang. Op die plek kon ik simpel een gaatje boren, kabel van de plotter erdoor leiden en die komt nu uit in de ruimte achter dat valse wandje.
Geen idee of het voor jouw situatie werkt, bij mij staat het keurig/.

SUcces,

Erik