Radarpaal 16-12-2012 12:12:48

Ik ben van plan om mijn radardome van de mast te halen en deze op een paal achter op te zetten. Reden: minder gewicht in de mast maar ook omdat ik nu een stagfok heb die te klein is vanwege de plaats van de radardome). De vraag rijst bij mij nu of ik wel een radar überhaupt nodig heb. Met alle andere navigatiemiddelen zoals kaartplotter met geïntegreerde AIS A&B, een SeaMe reflector kom ik een hele eind. In de 2 seizoenen dat ik mijn V1200 nu in bezit heb heb ik nog 1x het radar gebruikt. Daar boven op is het natuurlijk ook een redelijke energievreter.
Als ik alsnog besluit een radar op een paal te plaatsen ben ik best wel benieuwd naar jullie oplossingen hiervoor. Fotootjes van die radarpalen zijn welkom
Pouwel Brouwer

Re: Radarpaal 16-12-2012 16:43:13

Dag Pouwel Brouwer,

Het overgrote deel van de schepen hebben geen AIS aan boord, of hebben het niet aan staan, met mist en geen radar blijven ze ook voor u dan onzichtbaar.
Met plots opkomende zeemist is het een erg handig hulpmiddel. Wij zouden het niet willen missen al is het maar voor die ene keer. !!
Tevens met mist mag u volgens het BPR zonder(goedgekeurde) radar het water niet op.

Groeten, Rinze Smit Rolin V37

Re: Radarpaal 17-12-2012 17:52:15

Eens met Rinze. Overigens: het mag wel een energievreter zijn, maar de radar zet je alleen aan als je hem nodig hebt: bij mist c.q. zeer slecht zicht. En meestal vaar je dan op de motor of heb je die bij staan, dus is het energieverbruik geen probleem.
Groeten, Mariel
V34 Prima (met AIS en radar)

Re: Radarpaal 18-12-2012 14:16:42

Laatst nog overvallen door mist bij het vanaf de Noordzee binnenlopen bij Vlieland. Ik was erg blij dat ik radar had, het alternatief was voor anker gaan, maar met de windverwachting was dat op die plek niet fijn geweest. Mijn ervaring is dat ik hooguit 1 a 2 keer per jaar de radar aan heb, maar dan toch wel blij ben dat ik em heb!

Erik Snel V34 Dutch Rose

Re: Radarpaal 24-12-2012 14:25:21

Beste Pouwel Brouwer,

Is het mogelijk om de radardome aan de zijkant van de mast te monteren, je hebt dan geen last meer bij overstag gaan.Over het gewicht zou ik geen zorgen maken bij 45% ballastaandeel.

vriendelijke groet,
Allardt. V1044 Compass Rose.

Re: Radarpaal 15-01-2013 15:14:25

Ik zou de radar gewoon op die plaats houden. De tegenwoordige domes zijn door de moderne digitale radars erg klein geworden.
Ikzelf heb nog zo'n grote Furuno dome op onze 1200, maar wel lekker hoog! Ik gebruik de radar veel, alleen al om "vieze" onweersbuien te kunnen ontwijken!
Als je de radar weinig gebruikt is de interpretatie van het beeld ook moeilijk. Veel oefenen en kijken en vergelijken! Doe ik veel als ik toch op de motor vaar. Ook leuk om te kijken of je iemand inhaalt! Daar leer je ook weer veel van. Peil lijnen en afstandsringen zijn dan bijvoorbeeld heel handig. En daar heb je later in de mist veel aan.
Jan "Skuum" van Oostende (ook AIS)