Gasinstallatie (laten) aanleggen 15-09-2011 20:12:04

Beste leden van de Victoireclub,
Voorjaar 2011 hebben we in onze 1044 een nieuwe gasinstallatie laten aanleggen, en keuren, door een door de HISWA erkend installateur. Alhoewel ik het eerst zelf wilde doen vond ik het toch te lastig. Er is namelijk geen volledige informatie beschikbaar over waar een gasinstallatie in een zeilajcht aan moet voldoen. Door bij de aanleg mee te helpen, en goed te kijken, heb ik nu - met hulp van twee deskundigen - een artikel kunnen samenstellen over hoe het moet. Je kunt het artikel met daarin de regels en voorschriften downloaden van mijn website http://avdhoeff.home.xs4all.nl/zeilen.htm Daar staan ook de 'Gasveilig brochure' van de HISWA, en de 'Checklist Comfort-gasinstallaties pleziervaartuigen'. De laatste gebruiken de installateurs als leidraad en de checklist was tot nu toe voor amateurs niet beschikbaar.
Natuurlijk blijft het vakwerk, zo'n gasinstallatie aanleggen. Dit is dan ook geen oproep om het vooral zelf te doen (alhoewel dat wel kan), maar je hebt met dit materiaal zicht op wat er precies moet gebeuren en wat de kritische punten zijn.
Vanzelfsprekend hoor ik graag commentaar ter verbetering.

Groet, Aike van der Hoeff 1044 'Van Zijl'