Ankerlieroplossing V933 09-06-2011 14:36:33

Ivm onze tocht naar de Engelse Oostkust moet ik een ankerlier monteren. Weet iemand een eenvoudige en ook goedkope oplossing waarbij de ankerbak benaderbaar blijft?

Dank alvast!

Bas de Koekkoek
Dagny

Re: Ankerlieroplossing V933 09-06-2011 22:13:33

Dag Bas,

We hebben elkaar over dit onderwerp al gesproken in Den Helder tijdens het rondje Noord-Holland met de toerzeilers.
Ik kan, als je er prijs opsteld, nog wel een paar foto's mailen hoe wij hem op onze V1044 gemonteerd hadden.
Ankeren zonder ankerlier is ook goed mogelijk !!!

Groeten Rinze / Rolin

Re: Ankerlieroplossing V933 15-06-2011 18:33:48

Rinze,

Je zegt dat ankeren zonder lier ook prima gaat. Tot welk ankergewicht en ketting lengte heb jij ervaring. Heb je wellicht een speciaal handigheidje om zeg een 16 kg anker met 20 meter ketting op de hand binnen te halen.

Groet,
Peter Kuppers, Recover

Re: Ankerlieroplossing V933 16-06-2011 19:52:02

Dag Peter,

Wij hebben met onze V1044 geankerd met een 15 kg bruce anker, 10 meter ketting voorloop en 30 meter lijn.
Lijn zover als het gaat met de hand binnen halen, onderspanning zetten, beleggen op een bolder en door de deining het anker laten uitbreken.
Het is belangrijk dat je de lijn goed op spanning houd en steeds een stukje verder inhaald.
Indien hij te vast zit lijn vieren omvaren en in tegen gestelde richting met behulp van de motor lostrekken.
Het binnen halen met behulp van een ankerlier gaat gemakkelijker maar werkt volgens mij op het zelfde principe

Met vriendelijke groet,

R.Smit / Rolin

Re: Ankerlieroplossing V933 18-06-2011 23:21:06

Beste Bas,

Klop op het dek, ook vanuit je vooronder, achter je ankerbak klinkt het massief dan zit daar hechthout als sandwich matriaal.Dan kan je daar een ankerlier monteren.Ik heb het luik van de ankerbak open staan bij het uitbrengen als bij het binnen halen van het anker. Je moet de ankerketting wat "geleiden" omdat de ankerbak ondiep is. Bij mijn 1044 zat er nog genoeg ruimte om een handankerlier achter de ankerbak te plaatsen.Ik heb veel gemak van de lier.
Heb verder vanaf de preekstoel een stukje zwaar elastiek met een kuntstof karbijnhaak aan de ketting zitten, dan blijft tijdens varen /zeilen de ketting vrij van het dek.

vriendelijke groet,-- Allardt--Compass Rose

Re: Ankerlieroplossing V933 20-06-2011 19:34:53

Hallo Bas,
Ik volg de berichtenuitwisseling omdat wij op onze 1044 ook nog iets moeten regelen voor het ophalen van het anker. Bij www.bootaccessoiresvinkeveen.nl in Vinkeveen verkopen ze Champion handmatige ankerlieren voor 350,- per stuk. Ze zeggen dat ze bijna nieuw zijn. Te vinden op Marktplaats, zien er op de foto goed uit.
Groet, Aike van der Hoeff V1044 'Van Zijl'

Re: Ankerlieroplossing V933 26-06-2011 22:04:47

Hallo!
Ick kwam net terück von een tour op de Noordsee met 3 kinderen an boord. Vrijdag hebben we een nacht voor anker op het IJsselmeer besteed. Bij 5 bft zat het anker totaal vaste. Voor mijn verhiuzing war dat gif! Ick heb een plattenanker, 8 meter kette un dan een lange lijn. Het 15 kg anker wordt verhoogd boven de preekstoel. Dit is de slechtste oplossing die ik kan bedenken, ook voor een ship van 9,33 meter.

Pflugschar (CQR) buiten door de ankerrol is zeker goed . Nieuwere V 933 hebben dat mogelijk samen met een handlier. Iemand van de voormalig werf, bij voorbeeld de Heer Vader, moet in staat zijn om iets te zeggen. Dat is doch ook de missie van deze vereniging - professionele informatie. Misschien moet de Victoire Club direct schrijven naar de Heer Vader en vraag om ondersteuning.

Beste groeten
Andreas, V 933, JOVEL


Re: Ankerlieroplossing V933 08-08-2011 21:14:46

Hallo Bas,
Deze zomer zagen wij in Volendam een van de laatst gebouwde 933's. Ben de naam van de boot kwijt. De eigenaar had het luik van de ankerbak laten splitsen in twee luiken, met een scheiding in het midden. Daardoor draait bij het openen de helft naar bakboord en de andere helft naar stuurboord. Dat levert op dat de de ankerketting gewoon over de ankerbak heen kan lopen, naar een lier die achter de bak staat. Geen last meer van een niet-te-openenen ankerbakdeksel. Ik vond het een prachtige oplossing. Mede doordat ze het hadden laten maken door een ex werknemer van Victoire die blijkbaar de juiste mallen heeft, of gemaakt heeft. Daardoor zag het er ook perfect uit. Ik ben al op zoek naar wie dat ook weer was, maar kan het op het forum niet meer vinden. Ooit stond er ergens een bericht van hem, dacht ik.
Groet, Aike van der Hoeff V1044 van zijl