Koperhoudende antifouling 03-02-2011 09:08:14

Ik gebruikte altijd Micron kopervrij zelfslijpende antifouling.
Nu is dit niet meer te krijgen
Heeft iemand ervaring met International Micron koperhoudende zelfslijpende antifouling.
Zou de saildrive 120S niet aangetast worden?

Re: Koperhoudende antifouling 04-02-2011 21:00:05

Beste Pieter,
Volgens de verfspecialisten en brochures mag je geen koperhoudende antifouling op een aluminium staartstuk toepassen.
Ik zou dat risico ook niet gaan lopen. Toen ik mijn boot kocht zat er zware corrosie op het staartstuk. De gaten vielen er in. Deze heb ik meteen vervangen. Dat kost al snel Euro 2,500,-.
Volgens mij is kopervrije zelfslijpende antifouling nog overal verkrijgbaar. Mail anders International Yachtpaints voor advies.
Vriendelijke groet,
Peter Kuppers V34 Recover

Re: Koperhoudende antifouling 05-02-2011 11:43:13

beste Peter

Als je op de saildrive geen, maar wel op het onderwater schip koperhoudende antifouling doe.
Zou dit dan even goed elektrolyse op het staart stuk geven.

Re: Koperhoudende antifouling 05-02-2011 20:01:23

Beste Pieter,
We hebben op onze polyester Victoire's diverse soorten metalen en die zitten nog onderwater ook. Zoals koperhoudende antifouling een gietijzeren kiel, bronzen schroef, RVS schroefas en roerkoning en het aluminiumstaartstuk. Het belangrijkste metaal onderwater zijn de anodes, Door het potentiaal verschil tussen al deze metalen offeren de anodes zich als eerste op.
Op het etiket van elke koperhoudende antifouling staat te lezen dat je het niet op aluminium schepen en saildrives mag gebruiken. Er zijn andere producten op de markt die aluminium veilig tegen aangroei beschermen. Ik gebruik sinds 1994 koperhoudende antifouling van International of van Hempel op het onderwaterschip, geen spoor van elektrolyse op de 120S. Op het staartstuk zit Interprotect. Wel heb ik een extra {zink} anode op de kiel zitten. Deze offert zich het snelste op.

vrg.
Allardt {1044 Compass Rose}

Re: Koperhoudende antifouling 05-02-2011 21:14:21

Hallo Pieter,

In de verfspecificaties staat alleen dat je koperhoudende antifouling niet op aluminium staartstukken moet toepassen. Het mag wel op het polyester en ik zie dit ook veel mensen zo toepassen. Het is echter wel een goede vraag. Het koper op de romp in de verf zou theoretisch ook electrolyse kunnen veroorzaken denk ik. Je hebt anodes om te beschermen maar die kunnen "verkalken", of niet goed werken na langere tijd in zout dan wel zoet water afhankelijk van het type anode marteriaal. Verfsystemen beschermen de buitenkant van de saildrive maar niet de binnenkant. Dus voorkomen van een mogelijke oorzaak voor electrolyse lijkt me beter. Ik denk dat het geen probleem is om koperhoudende op de romp te smeren. Om echt zeker te zijn zou ik het aan een verf fabrikant vragen (bijvoorbeeld International of Sikkens).

Vriendelijke groet,
Peter Kuppers V34 Recover

Re: Koperhoudende antifouling 06-02-2011 15:20:01

Bedankt voor jullie reacktie.
Denk dat ik koperhoudende antifouling gebruik.
Op de schroef zitten 3 ronde anodes en eenn grotere ronde.
Op de kiel een zinkanode
Verder smeer ik op het staartstuk interprotect.
Dan zal ik wel de afdichtingsflap weg moeten halen om daar boven ook interprotect te kunnen smeren?