Vochtig Laminaat V34 uit 1977 17-05-2010 18:45:17

Het onderwaterschip van mijn Victoire 34 uit 1977 is door de vorige eigenaar geschild en voorzien van een coaltar epoxy laag. Dit was midden jaren tachtig. Na het schillen heeft hij waarschijnlijk binnen gestaan om te drogen, dus het is de vraag hoe droog hij was toen hij gecoat werd!
Ik heb nu de oude antifouling lagen eraf gehaald, de coaltar epoxy opgeschuurd en wil er wat extra lagen epoxy op zetten.
Er zitten slechts enkele kleine blaasjes in de coating, en als er wat vocht in zit ruikt het niet zuur.
Ik heb echter voordat ik wilde gaan verven verven nog met een vochtmeter gemeten, en deze ging in het rode gebied, en boven de waterlijn was hij OK.
Het laminaat op kaal geschuurde plekjes ziet er verder prima uit.
Ik wil dus graag de romp voorzien op de bestaande (dampdichte) coaltar epoxy van nog wat extra waterdichte epoxy lagen.
Heeft iemand ervaringen of goede tips. Compleet schillen en drogen is erg kostbaar en wil ik voorkomen.

Zou een Victoire 34 ook van binnenuit kunnen drogen? De binnenkant van de huid is wit geschilderd maar ik weet niet of dit een dampdichte verf laag is. Als dat zo is sluit ik het vocht totaal op. Dat lijkt me niet goed.

Zijn sommige epoxy soorten meer of minder vocht gevoelig?

Met vriendelijke groet,

Peter Kuppers, Victoire 34, RecoverRe: Vochtig Laminaat V34 uit 1977 29-05-2010 21:10:14

Beste Peter,

Ik geloof dat drogen van binnenuit niet gaat. Als je laminaat zo nat is dat het door de hele dikte heen gaat om er vervolgens aan de binnenkant weer uit te komen heb je denk ik echt een probleem wat zomaar niet op te lossen is. Bij laminaat dat toch al te nat is helpt in feite maar 1 ding en dat is schillen en daarna opnieuw lamineren. Ik ben geen expert op dat gebied maar heb wel het een en ander voorbij zien komen. Je zou de mannen van Moverbo eens om raad kunnen vragen, daar staan ze stijf van de kennis op dit vlak.

Succes en ik hoop dat het allemaal meevalt!

Groet, Hans Stein
V 822 Jaja