Leidingen tussen watertanks 16-05-2010 21:40:54

In onze Victoire zitten twee watertanks.

Tank 1 aan bakboord is aangesloten op het vulpunt en daar wordt ook het water uit onttrokken voor bijvoorbeeld wastafel en keuken.

Tank 2 is aangesloten op tank 1 via twee leidingen. Eén leiding loopt onder de vloer door. De andere leiding loopt via de achterzijde van het schip en langs de dekrand. Als de leiding bij de ene tank hoog zit aangesloten, dan is deze bij de andere tank laag aangesloten.

Als ik de watertanks vul, dan vult eerst tank 1, en als die vol is, dan vult tank 2. Als ik water onttrek, dan onttrekt deze uit tank 1. Tank 2 wordt niet leeggehaald, ook niet als tank 1 leeg is.

Daar zit dan ook mijn vraag: waarom wordt tank 2 niet aangesproken als er water getapt wordt?

Heeft de reden van deze verbindingen tussen de tanks te maken met het heen en weer lopen van water tussen de tanks als de boot onder helling ligt?

Wie kan mij de logica uitleggen hierachter?

Re: Leidingen tussen watertanks 19-05-2010 17:17:00

Beste Gaston
Als het goed is zijn de twee tanks door middel van een afsluitbare slang met elkaar verbonden. Tijdens het varen sluit je die af. Tijdens het tanken niet tenzij je niet zo veel water wil.
Elke andere verbinding lijkt me op het eerste gezicht niet logisch.
Overigens hebben wij dit jaar die tanks van elk honderd liter vervangen. Je kunt ze moeilijk schoonmaken tenzij je voor 100 euro per stuk vier inspectie openingen per tank laat aanbrengen. Wij hebben nu twee Vetus flexibele tanks. Mocht dat onverhoopt niet bevallen dan maak ik van hout-epoxy twee tanks op maat onder de kooien. Dat had ik op ons andere schip ook met uiteraard houten inspectiedeksels. Daarmee 15 jaar geen problemen gehad.

Re: Leidingen tussen watertanks 05-06-2010 14:57:17

Beste Frans,

Ik heb momenteel twee tanks van Vetus, maar ben met je eens dat het maken van vaste tanks vaak een veel betere oplossing is.

Over de verbindingen gaf je aan dat deze volgens niet logisch zijn, en daar lijkt het ook op. Aan de andere kant lijkt het wel zo ontworpen te zijn.

Iemand anders suggesties?

Gaston

Re: Leidingen tussen watertanks 04-07-2010 14:14:40

Probleem opgelost.

De tweede tank bleek verkeerd om gemonteerd te zijn. In de twaalf jaar bestaan van deze boot is dat blijkbaar nog niemand eerder opgevallen.

Re: Leidingen tussen watertanks 23-08-2010 10:28:52

De flexibelle tanks bevallen niet. Het water gaat toch naar rubber smaken en toen ik een keer vergat de tanks na gebruik te legen kwam het water er schuimend uit. Bij installeren de tanks volgens de instructie langdurig gespoeld met soda water. Heeft niet geholpen.
In de winter maak ik ze van hout-epoxy. Wordt vervolgd....
Frans van der Ploeg